Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja rakije
  • 08.03.2021. 10:00

Nedoumice oko proizvodnje jakih alkoholnih pića - kad je neophodna registracija?

Iako smo na pragu nove voćarske sezone, stare nedoumice oko registracije poljoprivrenog gazdinstva i zakonske prodaje i dalje muče pojedine proizvođače.

Foto: Depositphotos/ba1istic
  • 380
  • 35
  • 0

Zbog niske cene voća koje nije u prvoj klasi i ne može da se plasira za upotrebu u svežem stanju, priličan broj gazdinastava koji se bavi proizvodnjom voća i grožđa shodno tome da li imaju sudove za vrenje kljuka, kazan za destilaciju i sudove za destilat, određenu količinu ovog van klasnog voća preradi u rakiju, navodi stručnjak za voćarstvo iz Poljoprivredno stručne službe Smederevo Boban Marković.

Iako smo na pragu nove voćarske sezone, stare nedoumice oko registracije poljoprivrenog gazdinstva i zakonske prodaje i dalje muče pojedine proizvođače.

Ko sme da prodaje rakiju?

Zavisno od gazdinstva, proizvedu se manje količine koje su namenjene apsolutno ličnoj potrošnji dok pojedinci obave preradu veće količine i izdestilišu veću količinu rakije sa vizijom prodaje tog viška ali nisu upoznati sa propisima koji se odnose na proizvodnju i promet ovog pića, ističe Marković.

Njihova razmišljanja su usmerena ka pravilniku o proizvodnji i prometu malih količina proizvoda biljnog porekla gde se nalaze džemovi, kompoti, voćni sokovi, ajvari, turšije… ali ne i rakije.

Nedavno je pokrenuta rasprava na zvaničnoj fejsbuk stranici Udruženja Rakija i rakijaši o tome da li hobi proizvođači koji nisu registrovani mogu da učestvuju na festivalima i sajmovima.

Kako su objasnili iz Udruženja, Zakon dozvoljava proizvodnju za lične potrebe, ali zabranjuje prodaju hobi proizvođača. Međutim, dozvoljena je i savetovana kontrola kvaliteta na Festivalima.

"Za slanje uzoraka na kontrolu kvaliteta, takođe, ne treba registracija, šta više poželjno je da svi hobi proizvođači urade analizu na zdravstvenu ispravnost, kvalitet i senzoriku. Tu ne postoje ograničenja u zakonu", objašnjavaju iz Udruženja.

Zakonske odredbe

Dalje, potvrđuje Marković, da poljoprivrednici koji prave rakijju za prodaju trebalo bi da znaju da su dužni da se registruju za tu delatnost u Registru proizvođača jakih alkoholnih pića, kao i u Agenciji za privredne registre odnosno da postanu pravna lica. Sve ovo je u skladu sa Zakonom o jakim alkoholnim pićima, kao i sa Zakonom o bezbednosti hrane.

Proizvođač se registruje u Agenciji za privredne registre i upisuje u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića. Upis proizvođača jakih alkoholnih pića se obavlja u Registar koji vodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Takođe imaju obavezu i da se prijave Ministarstvu finansija radi preuzimanja akciznih markica.

"Ukoliko je ovo preveliki finansijski teret za vas, možete svu rakiju koju proizvedete prodati registrovanom proizvođaču rakija kao sirovinu ili da posluži za doradu kod njega", savetuje smederevski stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Rakija Hobi proizvođači Prodaja Zakon Festivali Kvalitet Boban Marković Rakija i rakijaši


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...