Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz rakije
  • 02.11.2019. 08:00

Ne baš lak put za našu rakiju do Evroazijskog tržišta

Za sada se naziru dva problema koja bi mogla da opterete slobodan izvoz. Prvi, što će Sporazum početi da se primenjuje tek kada ga ratifikuju parlamenti Srbije, Rusije, Kirgistana, Jermenije, Belorusije i Kazahstana. I drugi, što u jakim alkoholnim pićima koja se konzumiraju u Evroazijskoj uniji gotovo da nema metil-alkohola.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.542
  • 148
  • 0

Nedavno potpisanim sporazumom u Moskvi o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije predviđeno je da će naši proizvođači na to tržište moći da izvoze neograničene količine voćnih rakija. Samim sporazumom predviđeno je da se proširi lista proizvoda iz Srbije koji mogu da se izvezu na tu teritoriju bez carine i da se povećavaju kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja. 

Sporazum će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan. Predviđeno je da se u ove zemlje moći da se izveze i 2.000 tona cigareta, približno 90.000 litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i - neograničene količine voćnih rakija. 

Srpske rakije putuju u Rusiju, Australiju i Brazil

Bogunović: Velike izvozne mogućnosti

Sekretar udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije Aleksandar Bogunović, kaže da se potpisanim ugovorom otvaraju velike mogućnosti našim proizvođačima rakija.

"Do sada je izvoz u Evroazijsku uniju bio gotovo simboličan, u vrednosti od 123.000 evra, za razliku od Evropske unije vrednost izvoza 2,1 milion evra, a u zemlje CEFTA sporazuma 1,7 miliona evra. Istini za volju u Rusiji nemaju naviku konzumiranja voćnih rakija, ali svakako da trend rasta potrošnje postoji. U narednom periodu važno je napraviti set podrške celom poslu," kaže Bogunović. 

Kao dobar model podrške proizvođačima naših voćnih rakija Bogunović navodi i sajam "Prowine" u Šangaju gde će adekvatno biti predstavljeni naši proizvođači voćnih rakija. U vezi sa sporazumom sa Evroazijskom unijom sagovornik napominje da je potrebno urediti i niz pratećih sporazuma kako bi aranžman bio moguć. 

Urošević: Problem metil-alkohol

Za sada se naziru dva problema koja bi mogla da opterete ovaj aranžman. Prvi, što će Sporazum početi da se primenjuje tek kada ga ratifikuju parlamenti Srbije, Rusije, Kirgistana, Jermenije, Belorusije i Kazahstana, što bi moglo da potraje. I drugi, što u jakim alkoholnim pićima koja se konzumiraju u Evroazijskoj uniji gotovo da nema metil-alkohola pošto su ona napravljena od žitarica i krompira. To nije slučaj sa destilatima od voća na šta upozorava predsednik saveza proizvođača rakije Srbije Ivan Urošević.

"Za potrošače u SAD, Kanadi, Kini, Rusiji rakije su totalno nova kategorija pića. Čak u mnogim zemljama rakija kao kategorija ne postoji. Tu postoji problem zakonske regulative kada dođe iz uvoza na analizu ne znaju koji tarifni broj da im stave. To je bio problem i sa Ruskom federacijom. Problem je i metil-alkohol jel jaka alkoholna pića od ratarskih sirovina nemaju metil-alkohola, jer nemaju pektina. Razgadnjom pektina u voću nastaje metil-alkohol. To su problemi koji se moraju rešavati u hodu. Verovatno i na međudržavnom nivou. Ono što je dobro da na tim velikim tržištima mi nemamo konkurenciju pošto proizvodimo novu kategoriju pića."

Proizvođači: Nisu problem akcize već sivo tržište

Naši proizvođači jakih alkoholnih pića kažu da im nisu problem državna zahvatanja već ogromno "sivo tržište". Proizvodnja rakije u Srbiji regulisana Zakonom o rakiji i drugim alkoholnim pićima. Njime je određeno koliko rakija mora sadrži etanola, zabranjeno je dodavanje sintetičkog etanola i šećera, a dozvoljeno je dodavanje propisanih minimalnih količina aditiva, zaslađivača i aroma. Rakija za ličnu potrošnju ne podleže ovom zakonu, ali je njena prodaja zabranjena drugim licima, a kazna za proizvodnju rakije koja nije namenjena za sopstvene potrebe je u rasponu od 3.000 do 30.000 dinara.

Sporazum sa Evroazijskom unijom 25. oktobra - Evo šta to donosi Srbiji

Ministarstvo poljoprivrede: Samo četvrtina rakije iz kontrolisane proizvodnje

Prema nekim procenama Ministarstva poljoprivrede samo četvrtina rakije na tržištu Srbije dolazi od registrovanih proizvođača. Ukupno se iz kazana što industrijskih, što amaterskih kod nas istoči 80 miliona litara rakije. Namera donošenja Zakona o jakim alkoholnim pićima bila je da se naši standardi usaglase sa onim u Evropskoj uniji i da se suzbije sivo tržišta. U tome se tek neznatno uspelo. Prema nedavnom istraživanju Grupacije uvoznika i distributera jakih alkoholnih pića na uzorku od hiljadu građana Srbije tek 28 odsto njih kupuje rakiju u prodavnicama i trgovinskim lancima. Za većinu ispitanika niska cena je odlučujući faktor pri kupovini rakije. Na žalost, potrošači nemaju običaj ni da čitaju deklaraciju.


Tagovi

Izvoz rakije Sporazum u Moskvi Evroazijska unija Ministarstvo poljoprivrede Aleksandar Bogunović Ivan Urošević


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."