Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz jaja
  • 26.02.2020. 19:00

Nastavlja se dobar trend rasta izvoza domaćih konzumnih jaja

Naša zemlja izvozi konuzumna, a uvozi oplođena jaja i ovaj sektor proizvodnje spreman je da plasira proizvode na tržište EU, što je ujedno i jedina dozvola koja nedostaje BiH u ovoj kategoriji.

Foto: Bigstockphoto/Tzido
  • 132
  • 13
  • 0

Kada je riječ o živinarstvu, Bosna je tokom prošle godine realizovala vrijednost izvoza u iznosu od 48 miliona KM, a uvoza 39 miliona KM, prema rezultatima analize vanjskotrgovinske razmjene ovog sektora. 

Veći udio uvoza nadomješten je izvozom, u iznosu od 123%, rečeno je na prezentaciji Vanjskotrgovinskekomore BiH (VTK BiH) i Sweden/USAID FARMA II projekta, kako navodi eKapija

Izvoz jaja u EU - direktna korist za cijelu prehrambenu industriju

Prema riječima Feđe Begovića, predstavnika Farma II projekta, prošlogodišnji izvoz u peradarstvu bio je manji za 12 odsto, u odnosu na 2018. Tada je on iznosio 54 miliona KM, a uvoz je ostao na na istom nivou.

Intenziviran izvoz na regionalna tržišta

Izvoz je manji jer su, kako kaže, domaći živinari izgubili tržište Kosova. 

"U peradarstvu preovladava izvoz finalnih proizvoda, a na strani uvoza nalazi se pretežno smrznuto meso živine za prerađivačke potrebe", kazao je Begović i dodao da su pozitivni izvozni rezultati ostvareni i u kategoriji jaja, gdje je izvoz porastao na 4,7 miliona KM u poređenju sa uvozom koji je u 2019. iznosio tri miliona KM.

Istakao je da Bosna uglavnom uvozi oplođena, a izvozi konzumna jaja i izjavio da na jedno uvezeno, naša zemlja, izveze osam konzumnih jaja, što ukazuje da navedeni sektor može da plasira proizvode na EU tržište, kada se radi o ovoj kategoriji. Ovo je ujedno i jedina dozvola koja BiH nedostaje u datom sektoru.

Pao izvoz peradarskih proizvoda, uvoz povećan, a bilježimo suficit

Kada je riječ o izvozu, on je intenziviran u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru, u vrijednosti od 5,7 miliona KM.

Tržišta na koje se najviše izvozi, prema riječima Tijane Muhamedagić, sekretara Asocijacije za prehrambenu industriju pri Spoljnotrgovinskoj komori, na prvom mjestu je Srbija sa 18,5 miliona KM, zatim Sjeverna Makedonija sa 15,4 miliona KM i Crna Gora sa 12,1 milion KM.


Tagovi

Peradarski sektor Izvoz jaja Konzumna jaja Vrijednost izvoza Feđa Begović Domaći živinari Izvozni rezultati Tijana Muhamedagić Regionalna tržišta


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.