Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja piva
  • 18.09.2016. 18:00

Na Triglavu proizveli "najviše" pivo u Europi

Grupa ljubitelja piva Pivopis.si odlučila se i obavila pothvat - na 2.864 metara nadmorske visine proizveli su prvo slovensko gorsko pivo.

Foto: Pivopis.si/Facebook
  • 1.501
  • 74
  • 0

Grupa ljubitelja piva i slovenskih planina Pivopis.si, proizvela je pivo na Triglavu na nadmorskoj visini od 2.864 metara. Njihovo je pivo na taj način postalo pivo proizvedeno na najvišem mjestu u Europi!

Pivo su u šali nazvali "Triglavska šerpa" jer su opremu morali na vrh najviše slovenske gore nositi kao unajmljeni nosači "šerpe" na Himalajima. Također, kako navodi rtvslo pivo je proizvedeno u zdjeli koja se na slovenskom zove upravo "šerpa".

Poduhvat je krajem kolovoza izvela peteročlana ekipa u kojoj su bili Andrej Colarič, Davor Mišmaš, Matej Pilat, Luka Pepelnik i Simon Koštomaj koji su svaki nosili 12 do 15 kilograma tereta. Do vrha im je trebalo šest sati, a vodu za pivo najprije su na 50 stupnjeva Celzijusa zagrijali kod planinarskog doma Dolič.

Za prvo slovensko gorsko pivo korišten je domaći hmelj, a u vodu su dodali i manju količinu majčine dušice. Pivo još nije sazrelo, ali bude li pivski kvasac dovoljno brzo djelovao, plan je probati ga 10. rujna na posebnom pivarskom izletu. Jedna će boca piva s Triglava biti ponuđena i na aukciji čiji će prihod ići u dobrotvorne svrhe.

Inače, svjetska titula "najvišeg" piva u komercijalnoj kategoriji pripada kinesko-tibetanskom pivu koje proizvodi Lhasa Brewery Company na 3.650 metara nadmorske visine.

Foto: Pivopis.si/Facebook


Tagovi

Najviše pivo Triglav


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).