Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja sira
  • 29.05.2015. 09:00

Munjevit rast ruske proizvodnje sira!

Ruska proizvodnja sira porasla je za 30 odsto, u prva četiri meseca ove godine, jer su domaći proizvođači morali da doskoče nestašici zbog zabrane uvoza sa zapada.

  • 145
  • 6
  • 0

Nakon zabrane uvoza proizvoda sa zapada, ruska proizvodnja sira porasla je za 30 %. Prema podacima statističkog servisa Rosstat, proizvodnja sirnih proizvoda, između januara i aprila, narasla je na 180.000 tona. To je povećanje od 29,5 % u odnosu na isti period 2014. godine.

Kako javlja portal Agri EU, talas domaće proizvodnje nastao je u avgustu, nakon moskovske zabrane uvoza mlečnih i mesnih proizvoda, te voća i povrća iz SAD-a, Evropske unije i drugih zemalja koje su uvele sankcije Rusiji zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi.

Raste i proizvodnja mesnih prerađevina

Proizvodnja ostalih namirnica, kojima je zabranjen uvoz, zaostaje za proizvodnjom sira. Međutim, primetno je i naglo povećanje njihove proizvodnje. Proizvodnja mesa u prva četiri meseca ove godine bila je za 13,5 % viša, odnosno u Rusiji je proizvedeno čak 680.000 tona mesa. Proizvodnja piletine porasla je za 12,7 %, na 1,4 miliona tona, a proizvodnja ribe za 6 %, na 1,4 miliona tona.

Nedostatak domaćih sirovina

Prevelika proizvodnja sira u Rusiji bori se čak i sa nedostatkom sirovina. Domaćeg mleka je sve manje zbog očigledne krize u oblasti mlekarstva gde farmeri svakodnevno propadaju. Ruski ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačov okarakterisao je stanje kao krajnje zanemareno.

Proizvodnja mleka u prva četiri meseca 2015. godine opala je za 0,5 % u odnosu na isti period lane, na proizvedenih 1,8 miliona tona. U kombinaciji sa padom vrednosti rublje krajem 2014. godine, moskovska zabrana uvoza zapadnjačkih namirnica podstakla je inflaciju cene hrane na 23,7 % u prvom tromesečju ove godine, u odnosu na prethodnu.


Tagovi

Uvoz Meso Rusija Embargo SAD Riba Inflacija Zabrana uvoza Piletina Ukrajina Sankcije Rast proizvodnje Rublja Aleksandar Tkačov Proizvodnja sira Proizvodnja mleka


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."