Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osnaživanje žena
  • 21.10.2021. 16:15
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Konjic

"Most" nudi perspektivu i nadu za 120 žena iz ruralnih sredina

Članice udruženja došle su na ideju da svoje hobije pretvore u vlastiti izvor prihoda. Udruženje im pruža dodatnu sigurnost jer kao zajednica imaju više privilegija. Osnovale su i socijalno preduzeće, u sklopu kojeg mogu prerađivati voće i povrće koje uzgajaju, a plasiraju ga na brojnim sajmovima širom BiH.

Foto: Arhiva Udruženja "Most"
  • 298
  • 109
  • 0

Prošle sedmice u Konjicu je održan 11. Festival hrane pod nazivom "Konjic Food Fest", a među 80 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine posebno su se isticale članice Udruženja žena "Most" iz Jablanice. 

"Most" je osnovan u oktobru 2009. godine, na inicijativu petnaest žena koje su prošle projekat i edukaciju implementacije organizacije "Žene za žene International" iz Sarajeva.

Misija ovog udruženja je duhovno i ekonomsko osnaživanje, kako na lokalnom nivou tako i inspirativno djelovanje na pripadnice ljepšeg pola širom Bosne i Hercegovine.

Neke članice pokrenule vlastiti obrt

"Cilj nam je da našim članicama budemo servis za sve pogodnosti i saradnju koja može da se uradi kroz Udruženje. Imali smo dosta radionica na temu zapošljavanja, samozapošljavanja, pisanje projekata i biznis planova", za Agroklub priča Ćamila Imamović, predsjednica Udruženja. Ističe da je kao rezultat tih aktivnosti, njihovih sedam članica pokrenulo vlastite obrte.

Cilj im je motivsati žene širom Bosne i Hercegovine 

Kroz svoj rad zalažu se za jednakost, podršku i što bolje uslove ekonomskog osnaživanja i zapošljavanja na lokalnom nivou. Kako sam naziv kaže, fokusirani su na žensku populaciju bez obzira na dob, etničku pripadnost ili nivo obrazovanja, a naglasak je na one iz ruralnih područja, domaćice i bez posebnog obrazovanja.

Desetogodišnjim radom i iskustvom u civilnom sektoru, otvorila se mogućnost da i tim ženama omoguće da vlastite ideje i hobije pretvore u glavne izvore prihoda.

Šta kad ima ideje i resursa, ali ne i podrške?

"Želja nam je da se poveća samosvijest o individualnim mogućnostima jedne žene. U ruralnim sredinama one imaju resurse ili jednostavno ideju, ali ne i podršku", objašnjava naša sagovornica, dodajući da razvoj takvih sredina uz izgradnju kapaciteta poljoprivrednica, ima i veliku ulogu u lokalnoj zajednici kroz razvoj poljoprivrede.

"Aktivnosti vezane za poljoprivredu na čijem razvoju radi naše udruženje su brojne, kao što su plastenički uzgoj, žene u pčelarstvu, prehrambena proizvodnja i druge", otkriva nam.

Pored toga, kroz projekte organizuju i razne obuke i radionice u cilju unaprijeđenja izrade rukotvorina, kao i tradicionalnih i modernih vještina za sve zainteresovane, bez obzira na godine starosti, kako bi i na taj način stekle nova znanja i iskustva, a sve sa ciljem njihovog ekonomskog osnaživanja.

Aktivnosti udruženja su brojne

Posvećene su i njegovanju tradicije kroz pravljenje narodnih nošnji, očuvanje tradicionalnih starih vještina (šivenja, pletenja, tkanja i veza), kao i očuvanje bosansko - hercegovačke sofre.

Kao rezultat svega navedenog je 120 žena koje kroz rad Udruženja zarađuju vlastiti novac, tako što svojim zanjem i umijećem stvaraju proizvode, te ih plasiraju na brojnim sajmovima širom naše zemlje.

"Sajmovi su jedna dobra prilika da ljudi ponude i prodaju svoju robu kao i odlična šansa da se međusobno upoznaju i sklapaju novu saradnju i prijateljstva. Upravo na tim manifestacijama prezentira se većina proizvedenog", navodi Imamović.

Svi proizvodi prema tradicionalnoj recepturi

U svojoj ponudi imaju biljne sirupe od zove, mente, kadulje, koprive, te voćne sirupe, sokove bez šećera, gusti sok od jagode, pekmeze bez šećera od jabuke i smokve i razne džemove. Tu su i prerađevine od povrća, kao što su ajvar, pinđur, salate i sušeno povrće. Posebno atraktivna poslastica je pekmez od kiselih i polu kiselih jabuka bez dodatnog šećera kao tradicionalni bosanski proizvod, koji se koristi i u alternativnoj medicini.

Sve je pripremljeno po tradicionalnoj recepturi bez dodatih vještačkih aditiva i konzervanasa dok se sirovina nabavlja od članica Udruženja. Dugogodišnjim radom i vođene željom da i drugima ponude lokalnu hranu, netretiranu bilo kakvim štetnim materijama, a za koju se lako može utvrditi kako je i gdje uzgojena, članice su odlučile osnovati i Socijalno preduzeće pod nazivom "MOST M d.o.o. Jablanica".

U ponudi tradicionalni domaći proizvodi

"Kroz naše preduzeće žene imaju pravo da sve mašine koje imamo, mogu koristiti za vlastitu proizvodnju uz naknadu troškova potrošnje električne energije i domaćinski odnos prema opremi", poručuje predsjednica ovog udruženja. Takođe, napominje da članice mogu da rade plasman kroz izlaganje u njihovim prodajnim štand kućicama i štandovima na pijaci.

Dobitnici su i velikog broja zahvalnica i priznanja za uspješan rad i podršku koju pružaju drugim ženama u cilju njihovog vlastitog ekonomskog rasta i razvoja. Članicama je omogućena direktna prodaja u prostorijama Udruženja, kao i u prodajno - izložbenim prostorijama (kućice i suvenirnica) i prodavnicama zdrave hrane, koje one koriste.

Prateći trendove, proizvodi su dostupni i na društvenim mrežama uz mogućnost dostave. Sve ovo im omogućava lakši plasman proizvedenog, te i određenu finasijsku stabilnost.

U planu imaju i nabavku opreme za duže čuvanje sirovina, što bi im osiguralo mogućnost proizvodnje i skladištenja većih količina zdravih specijaliteta.


Fotoprilog


Tagovi

Udruženje "Most" Domaći proizvodi Ćamila Imamović Žene iz ruralnih sredina Ekonomsko osnaživanje žena Njegovanje tradicije


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.