Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječni proizvodi
  • 25.11.2021. 18:00

Mljekare u EU povećale proizvodnju - koje države prednjače?

Od ukupne proizvodnje 154,4 milijiuna tona se odnosi na kravlje, tri milijuna tona na ovčje, 2,5 mil. t kozje i 300 tisuća tona na bivolje mlijeko.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 84
  • 52
  • 0

Farme u Europskoj uniji su 2020. proizvele 160,1 milijun tona sirovog mlijeka, što je 1,1 posto više nego 2019. Od tog ukupnog iznosa, procjenjuje se da su mljekare, zajedno s obranim mlijekom, koristile 149,9 milijuna tona za proizvodnju niza mliječnih proizvoda.

Od ukupne proizvodnje 154,4 mil. t se odnosi na kravlje, tri mil. tona na ovčje, 2,5 mil. t kozje i 300 tisuća tona na bivolje mlijeko, objavio je Eurostat.

Što se tiče proizvoda, lani je proizvedeno 1,6 milijuna tona obranog mlijeka u prahu, 2,3 mil. t maslaca, 7,7 mil. t fermentiranih mliječnih proizvoda poput jogurta, 10,3 mil. t sira, 24,0 mil. t mlijeka za piće te 55,5 mil. t sirutke.

Naime, proizvedeno je svih proizvoda više u odnosu na 2018. i 2019. godinu. Količina dobivenog maslaca u 2020. godini bila je 1,7 posto veća nego u 2019., svježeg konzumnog mlijeka za 2,6, a proizvedenog sira tri posto više nego u odnosu na tu godinu.

Mljekare u Njemačkoj imale su najveći udio u proizvodnji, od svježih pa sve do prerađenih mliječnih proizvoda. Tako je ta zemlja proizvela 19,3 posto konzumnog mlijeka od ukupne proizvodnje EU-a. Tu su i maslac s 21 posto, sir 22,9 posto i fermentirani mliječni proizvodi s 23,7 posto.

Njemačka prednjači u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda

Najviše razine proizvodnje mliječnih proizvoda općenito su zabilježene u najmnogoljudnijim državama članicama EU, iako je bilo nekih iznimaka. Primjerice, Irska je imala treći najveći udio proizvedenog maslaca (12,4 posto), a Nizozemska je četvrta po veličini kada je u pitanju proizvodnja sira (9,7 posto ukupne proizvodnje EU).

Uvezli smo manje mlijeka i mliječnih proizvoda nego izvezli - za gotovo duplo veću vrijednost

Osim Njemačke, veća proizvodnja mlijeka za piće je zabilježena i u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji te Poljskoj; maslaca u Francuskoj, Irskoj, Poljskoj i Nizozemskoj; fermentiranih proizvoda u Francuskoj, Španjolskoj, Poljskoj i Nizozemskoj, dok su za sir vodeće zemlje Njemačka, Francuska, Italija, Nizozemska i Poljska.


Tagovi

Mlijeko Mliječni proizvodi Eurostat Proizvodnja mlijeka


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.