Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlijeko od konoplje
  • 21.06.2018. 15:00

Mlijeko od konoplje postaje hit i otvara nove mogućnosti za poljoprivrednike?

Mlijeko od konoplje sadrži tek sjemenke konoplje, datulje, vodu i malo morske soli, a njegova proizvodnja logičan je slijed nakon trenda sve veće potrošnje bademovog i sojinog mlijeka.

Foto: Pixabay/Colueur/7raysmarketing
  • 1.531
  • 116
  • 0

Mlijeko od konoplje (Cannabis sativa) proizvod je koji trenutno osvaja tržište Australije, nakon što je ondje konoplja kao prehrambeni sastojak dopušten za korištenje krajem prošle godine. Ovaj će prehrambeni proizvod biti dostupan u zapadnoj Australiji, a uskoro će, nadaju se proizvođači, osvojiti i istočnu obalu. 

Mlijeko od konoplje sadrži tek sjemenke konoplje, datulje, vodu i malo morske soli, a njegova proizvodnja logičan je slijed nakon trenda sve veće potrošnje bademovog i sojinog mlijeka. Osim u Australiji, popularno je u cijelom svijetu pa je tako internet pun recepata za mlijeko od sjemenki konoplje koje možete napraviti sami kod kuće. 

Alternativa kravljem mlijeku 

Proizvođač Liam O'Niel kaže kako se radi o alternativi kravljem mlijeku i konvencionalnim mliječnim proizvodima i namijenjeno je svakodnevnoj upotrebi. Tvrdi kako posao brzo raste, a da su građani Pertha vrlo otvoreni za ovaj novi proizvod pa će se osim u specijaliziranim trgovinama, ovakvo mlijeko moći kupiti i u supermarketima. Naravno, osim klasičnog, planiraju i niz novih okusa, navodi Food Navigator.

O'Niel kaže kako vjeruje da će uzgoj konoplje u Australiji brzo rasti, a tada će, kako ističe, moći podržati lokalne farme

Konoplja i u  pivu, čokoladi, kolačima

Naime, u studenom prošle godine, Australija i Novi Zeland podrpuli su inicijativu o izmjeni Zakona o standardima hrane kako bi se omogućila prodaja sjemena konoplje za hranu. Od tada, u Australiji se dogodio val proizvodnje konoplje pa tako od nje proizvode čokoladu, kolače, med pa čak i pivo. 

Konoplja dopuštena za upotrebu u prehrambenim proizvodima ima vrlo nisku razinu THC-a koja potpuno eliminira psihoaktivne učinke, kao kada se koriste u lijekovima ili prilikom pušenja. Također, u Australiji je zabranjena svaka promidžbena akcija koja bi povezala uobičajeno poimanje konoplje, odnosno njezinog naziva kanabis sa prehrambenim ili kakvim drugim proizvodom od konoplje. Tako, primjerice, na boci šampona od konoplje ne smije stajati naljepnica na kojoj je slika ili crtež lista konoplje. Također, ne smije se koristiti riječ kanabis. 

Legaliziranje kanabisa izgurat će potrošnju vina?

Treba napomenuti kako se procjenjuje da međunarodno tržište hrane od konoplje vrijedi oko milijardu američkih doalra. 

Svaka priča ima dvije strane

Dobro je znati da je konoplja bogata bjelančevinama te Omega-3 i Omega-6. Sjeme konoplje sadrži 25% proteina i prava je superhrana, čak bolja od soje ili kvinoje. Također, sadrži vrijedne minerale i veće količine E vitamina. Proizvođač O'Neil tvrdi kako 250 ml mlijeka od konoplje sadrži 48% dnevnog unosa kalcija. 

Naravno, postoji i druga strana priče pa je tako, primjerice, Udruga dijabetičara Australije preporučila oprez pri konzumaciji ovoga mlijeka i općenito hrane od konoplje jer, kako kažu, koliko god konoplja imala sličan nutritivni sastav kao orašasti plodovi i ostale sjemenke, još uvijek nije provedeno dovoljno kliničkih istraživanja na ljudima koji bi podržale tvrdnje o svim dobrobitima konoplje. Ističu kako još uvijek nema dokaza to tome da su sjemenke konoplje korisnije ili bolje od ostalih orašastih plodova i sjemenki koje također sadrže dobre količine zdravih masti i proteina. 


Tagovi

Mlijeko Kanabis Konoplja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.