Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životni okoliš
  • 16.01.2017. 12:00

Međunarodna trgovina ugrožava floru i faunu

Naš planet suočava se sa novim masovnim izumiranjem vrsta, šestim u proteklih pola milijarde godina. Različite biljke i životinje nestaju 1.000 puta brže nego prije nekoliko stotina godina.

Foto: JakeWilliamHeckey / Pixabay
  • 1.229
  • 132
  • 0

Međunarodna trgovina sve više ugrožava životinjske i biljne vrste, prenosi Euractiv. Istraživači su objavili pregled područja, koja su najizloženija utjecaju izvoza proizvoda i potrošnje u SAD, EU, Kini i Japanu.

Ovaj "svjetski atlas prijetnji" upoređuje stanje oko 7.000 ugroženih vrsta i porijeklo i odredište određenih proizvoda.

"Svi globalni lanci koji prodaju proizvode od iPhone-a do Ikeinog namještaja, doprinose smanjenju divlje fore i faune: jedna trećina svih prijetnji vrstama povezana je sa međunarodnom trgovinom, pokazala je ranije istraživanje" stoji u tekstu.

7.000 ugroženih vrsta

Mapa pokazuje na primjeru proizvodnje kave ili soje, da se krčenjem šume na Sumatri u Indoneziji, i državi Mato Grosso u Brazilu, dodatno smanjuje već ugroženo stanište desetina vrsta životinja i biljaka.

Krčenju šuma za potrebe proizvoda namijenjenih SAD može se pripisati oko 2% prijetnji koje ugrožavaju žabu Atelopus spumarius u Brazilu.

Stanište slonova, crnog orla i malezijskog medveda smanjuje se zbog eksploatacija drva iz malezijskih šuma, koji se koriste za proizvode koji se troše u Europi i Kini.

Vunasti majmun pauk ugrožen je u Brazilu, zbog uzgoja goveda i krčenja šuma.

U Španjolskoj i Portugalu izvjestan je nestanak risa zbog izgradnje nasipa za potrebe irigacije, zbog povećane potražnje maslinovog ulja.

Jugoistočna Azija je najranjivije područje kada je reč o morskim vrstama. Na njih najviše utječe potrošnja u SAD i EU. Posljedice su izlovljavanje riba i zagađenje.

Novac za zaštitu odlazi u bogate zemlje

Istraživač Kechiro Kanemoto sa Sveučilišta Shinshu u Macamotou u Japanu rekao je da se 90% od oko 6 milijardi dolara, koje se godišnje daju na zaštitu ugroženih vrsta, potroši u bogatim zemalja, a rijetko u zemljama u kojima se nalaze najugroženije točke.

Objasnio je da bi istraživanje trebalo omogućiti direktnu saradnju između proizvođača i potrošača, kako bi se omogućilo izdvajanje prioritetnih zona.

Foto: JakeWilliamHeckey / Pixabay


Tagovi

Međunarodna trgovina Izumiranje vrsta


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]