Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrganji
  • 01.11.2022. 16:30
  • Šumadijski okrug, Stragari, Kragujevac

Marinirani ili ajvar sa vrganjima: Kako preraditi ovu gljivu na više načina?

Ova godina bila je izuzetno plodonosna kada su vrganji u pitanju pa su poznavaoci ove lekovite gljive imali pune ruke posla.

Foto: Marija Lazarević
  • 852
  • 173
  • 0

Za vrganj kažu da je jedna od cenjenijih gljiva na našim prostorima. Pored toga što je izuzetno ukusna, ova pečurka je i lekovita pa se njenim konzumiranjem u ishrani može značajno poboljšati zdravstveno stanje. 

Na sve načine u sva jela

Bračni par Jevđenijević iz kragujevačkog sela Stragari konzumira vrganje u svežem stanju, ali kako su količine plodova koje su pronašli u prirodi oko njih bile velike, odlučili su da na porodičnom imanju započnu preradu.

Puhara od preko dva kilograma - večera za pet muškaraca

"Vrganja najviše ima u bukovoj šumi, ali ove godine ih je imalo i na drugim mestima. Najkorisnije je da se konzumira odmah posle branja, najjednostavnije se isprži uz dodatak jaja ili kao prilog uz neko meso.

Međutim, mi smo odlučili da ih preradimo kako bi cele godine imali taj fantastičan ukus na našem stolu. Marinirani vrganj je samo jedan od načina, a može i da se osuši pa da se tako koristi, ili pak samelje u fini prah", kaže Marko Jevđenijević i dodaje da je jako ukusan na bilo koji način da se preradi ili jede, a nema dobrog gulaša bez vrganja

Može da se osuši i samelje u prah

"Sušimo ga na suncu mada može i u sušari ko ima, dva ili tri dana sasvim je dovoljno kada je jače sunce. Može se dodavati u razna jela, čorbice, uz mesa, marinade. Paleta upotrebe je jako široka i tu greške nema, vrganj će mnogim jelima dati poseban ukus."

Lekovita pečurka

Ovaj poznavalac pečuraka naglašava da se ova lako prepoznaje u šumi i da se jede samo dok je bela odozdo, odnosno mlada

Markova supruga Jasmina uživa dok priprema razna jela sa ovom gljivom i kako kaže, za svaki posao pa i ovaj mora se uložiti puno ljubavi. Objašnjava da se vrganj lako može sačuvati za zimu i da je njegova lekovitost oduvek poznata. 

Jevđenijevićevi sa svojim prerađenim proizvodima od najukusnije gljive

"Ja uvek odvojim prvu i drugu klasu. Prva klasa je za mariniranje dok drugu klasu sušim. Prilikom sušenja ne sme da padne rosa na njih, suši se kad je najjače sunce i unosi na tamno mesto. Ove godine sam ih samlela, to je jedna manja količina koju ostavljam za nas, koristim za sos, dve kašike mlevenih vrganja na litar vode i to je odličan preliv za meso. To je lekovita pečurka, dobra je za mršavljenje, a sprečava i neke ćelije raka", objašnjava Jasmina. 

Moguća i proširena proizvodnja

Naša sagovornica ističe da za sada manje količine svojih proizvoda prodaje, uglavnom priprema za porodicu i prijatelje, ali ako bude interesovanja proširiće svoju proizvodnju. 

"Sušeni su 200 grama 1.000 dinara, marinirani 600 dinara, ajvar sa vrganjima sam prodala po ceni od 400 dinara. Za sada sam prodala neke manje količine, nisam ni prerađivala previše jer nisam znala da li ću uopšte bilo šta i prodati, ali ako bude interesovanja sledeće godine ću raditi veće količine", kaže ova domaćica. 

Lekovitost

Vrganj je jedna od najkvalitetnijih gljiva, koja dostiže visoku cenu na tržištu. Ima lekovita svojstva i sadrži osam esencijalnih amino kiselina. U tradicionalnoj medicini koristi se u lečenju lumbaga, bolova u nogama, grčeva, problema sa kostima i nogama. Sadrži znatne količine vitamina B1, B2, C i D. Energetska vrednost, kao i svih pečuraka, iznosi od 18 do 26 kilokalorija, što ih čini veoma korisnim u borbi protiv gojaznosti i u raznim dijetama.

Prva klasa vrganja se marinira

Dokazano je da gljive uopšteno sadrže i antibiotike, kao i imunostimulanse, sastojke delotvorne protiv tumora i virusa, sastojke koji snižavaju holesterol, regulišu krvni pritisak, poboljšavaju krvotok, regulišu šećer u krvi, probavu, poboljšavaju rad disajnih organa, deluju antialergijski i antireumatski, kao afrodizijak, jačaju prirodnu snagu i usporavaju starenje. Neka istraživanja su pokazala da vrganj i druge gljive koče razvoj tumora i uništavaju ih. 

Pečurke su se koristile u ishrani još u doba Vavilonaca i starih Egipćana. Takođe, koristili su ih pre nekoliko vekova u Kini i Japanu, i to ne samo u ishrani, nego i zbog lekovitosti pojedinih vrsta. Stari filozofi su nazivali jela spremljena od pečuraka carskom hranom ili hranom bogova.

Detaljnije o vrganjima u videu ispod:

 


Foto prilog


Tagovi

Vrganj Lekovitost vrganja Marko Jevđenijević Marinirani vrganji Ajvar sa vrganjem Meso sa vrganjem Jasmina Jevđenijević


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.