Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja zimnice
  • 04.12.2019. 14:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Srbobran

Marija Fađaš iz Srbobrana ponosna na svoju zimnicu

Marija Fađaš je zaposlena, sa mužem obrađuje 20 hektara zemlje, a kućni budžet dopunjuje prodajom zimnice. Njeni proizvodi ajvar, paprika punjena kupusom, pekmez od ljubičastog luka, slatki pekmezi - uvek nađu put do potrošača.

Foto: Rada Milišić
  • 404
  • 41
  • 0

Porodica Marije Fađaš iz Srbobrana obrađuje oko 20 hektara zemlje, sejući soju, kukuruz i šećernu repu. Imaju veliku baštu i voćnjak, voća i povrća na pretek, te je pre nekoliko godina odlučila da pravi veće količine slatke i slane zimnice i da je porodaje.

"Zemlji smo se ove, kao i svih predhodnih godina posvetili, uložili u obradu i u repromaterijal, ali nam je suša umanjila prinose. Na ovako slab rod dočekale su nas i niske otkupne cene, tako da nam se ponovila sušna i samim tim neuspešna 2017. godina. Baš zbog takvih situacija u poljoprivredi, kada ne možeš da se osloniš na jedan ili dva useva, moraš da radiš više poslova," kaže Marija dok je predstavljala svoje proizvode na nedavno održanoj manifestaciji "Bačkopalanačke zabijačke".

Radi u jednoj poljoprivrednoj zadruzi, ali je kaže pre četiri godine počela da pravi zimnicu ne samo za svoju porodicu, već i za prodaju kako bi dopunila kućni budžet. "Ranije smo uzimali zemlju u zakup ali smo od toga odustali, skupa je to, a ujedno i neizvesna proizvodnja bilo koji usev da je u pitanju. Radiš tuđu zemlju i stalno misliš da li će dobro da rodi ili ne," kaže Marija.

Pune tegle đakonija različitih ukusa​​

Turšija, paprika, kiseli prokelj i pekmez od ljubičatsog luka

Ona kaže da je još kao mlada od bake i majke naučila kako se priprema dobra i kvalitetna zimnica, te je odlučila da iskoristi sve što ima u voćnjaku i bašti i tako počela puniti tegle đakonijama različitih ukusa od kiselih, ljutih, pikantnih do neodoljivih slatkih.

"Pripremam turšiju obzirom da znam da to svi vole i pakujem je u veća ili manja pakovanja, kako kome odgovara, a obavezno spremam i paprike punjene kupusom. Tokom sezone pravim i ajvar njegova boja, bio on blag ili ljut dokazuje da je napravljen samo od paprika i malo belog luka, nema plavog patlidžana," kaže Marija pokazujući i tegle pune prokelja koga priprema tako što ovom povrću dodaje so, beli luk, slačicu, peršunov list i biber.

Osim ovih uobičajnih specijaliteta na njenom štandu bilo je i teglica sa malo drugačijom zimnicom, a to je pekmez od ljubičastog luka. Kako nam je objasnila ova vredna žena veoma je popularan u njenoj porodici, ali za ovaj slatko-slani-kiselkasti ukus raspoloženi su brojni ljubitelji dobrog zalogaja.

"Pekmez ili džem od luka je pikantni francuski specijalitet koji se odomaćio kod nas, a naročito kod domaćica na severu Bačke. Odličan je za pripremu predjela, a obično se koristi kao dodatak svim vrstama mesa. Priprema se tako što se luk tanko isecka, a onda se dodaje vinsko sirće, so, šećer, mleveni biber i kuva se dok ne bude gust kao sos," objasnila nam je Marija dodajući da može da se pohvali i različitim slatkim pekmezima i džemovima.

Od organske zimnice može lepo da se živi

Zimnica se priprema od proleća do kasne jeseni

Pekmeze pravi od višanja, jagoda, kajsija, kupina, malina, dunja, a kako kaže nezaobilazna je i neodoljiva kombinacija šljive i čokolade. Za kvalitet pekmeza nedavno je nagrađena na jednoj od manifestacijia na Paliću kao i u Bačkoj Topoli gde je u okviru sajma poljoprivrede i privrede - Ekspo 2019. izložila svoje proizvode.

"Oko pripreme zimnice ima dosta posla ali mi pomaže suprug. Dok sam ja na poslu, on pripremi tegle, poklopce i etikete, tako da, kad se vratim kući i malo odmorim zavrnem rukave i perem, seckam, slažem, kuvam, od proleća do kasne jeseni. Kada imam veće količine voća ili povrća pomaže mi jedna žena koja odlično ume da radi taj posao".

Marija zimnicu uglavnom prodaje kod kuće

Zimnica uvek ima svoje kupce

Marija kaže da nikada ne ide na pijace, zimnicu uglavnom prodaje kod kuće, a s velikim zadovoljstvom obilazi manifestacije gde se sa drugim izlagačima druži i naravno razmeni iskustva i recepte, a kupci na licu mesta mogu da probaju proizvode i uvere se u njihov kvalitet.

"Kada je u reč o ratarstvu, muž i ja smo već odlučili da ćemo na proleće sejati suncokret, računamo da će ulaganja biti manja nego u usevu soje. Moramo da vodimo računa o svakom dinaru. A što se tiče zimnice to nastavljamo punim tempom. Zimnica se dobro prodaje, a ja na ovaj način dopunim naš kućni budžet," rekla nam je na kraju naša sagovornica.


Foto prilog


Tagovi

Slatka zimnica Slana zimnica Priprema zimnice Prodaja zimnice Poljoprivredna zadruga Bačkopalanačka zabijačka Marije Fađaš


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.