Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita porekla imena
  • 13.06.2018. 16:30

Leskovačka sprža sertifikovan brend

Leskovačkoj sprži, specijalitetu sličnom čvarcima, zaštićeno je ime, a sledeći korak je podnošenje zahteva za međunarodnu registraciju oznake geografskog porekla.

Foto: Magazi Sana
  • 4.440
  • 196
  • 1

Leskovčani su nakon roštilj mesa i ajvara dobili još jedan brend - Leskovačku spržu. Radi se o specijalitetu sličnom duvan čvarcima. Tajna je u 10 sati topljenja svinjske masti, nakon čega se izdvoje komadići mesa, koji se energičnim mešanjem pretvaraju u spržu. Kako je rekao Zvonimir Filipović iz Lebana za magazin Sana, čvarci su ustvari napola gotova sprža:

"Kada nastavite da topite čvarke dobijate spržu. Ovako je najlakše objasniti razliku između čvaraka i sprže, ali nije baš tako jednostavno napraviti spržu. Počev od sirovine - najbolje su domaće svinje. Onda je bitan način na koji se secka svinjska masta, kada se dodaje voda, a kada so. Nakon 10 sati mešanja posebna priča je da se iz sprže iscedi mast. Ne sme biti ni gram masti, mora ostati samo meso".

Zaštićeno poreklo imena Leksovačke sprže

Regionalna privredna komora Leskovac zaštitila je kod Zavoda za intelektualnu svojinu poreklo imena za Leskovačku spržu. Stručna služba PKS - RPK Leskovac uspela je da u rekordnom roku izradi elaborat i pripremi svu neophodnu dokumentaciju i analize, stoji na sajtu Privredne komore Srbije. Leskovačka sprža se proizvodi isključivo na području Jablaničkog okruga u skladu sa opisanim geografskim područjem i priloženom geografskom mapom, na način koji je naveden u Elaboratu proizvoda. 

Sprža
Čvarci su ustvari napola gotova sprža

Proizvođači su ovim dobili snažan marketinški podsticaj. Očekuje se povećanje proizvodnje i prodaje, što će direktno uticati i na povećanje fonda svinja. U dugoročnom planu je podnošenje zahteva za međunarodnu registraciju oznake geografskog porekla imena kod Svetske organizacije za intelektualnu svojinu u Ženevi.

Udruženje, struka i Grad u zajedničkoj misiji

U septembru prošle godine u Regionalnoj privrednoj komori Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga održana je osnivačka skupština uduženje "Domaća sprža". Ono okuplja odgajivače svinja, klaničare i proizvođače sprže. Ovo udruženje se aktivno bavilo realizacijom ideje o zaštiti leskovačke sprže kao proizvoda sa geografskim poreklom. U tome im je pomagao i Tehnološki fakultet u Leskovcu. Grad Leskovac je za sertifikaciju Leskovačke sprže iz budžeta izdvojio 400.000 dinara.

Foto: Magazin Sana 


Tagovi

Leskovačka sprža Zaštita porekla imena Zavod za intelektualnu svojinu Leskovac Uduženje Domaća sprža Zvonimir Filipović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta