Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćna rakija
  • 30.07.2019. 10:00
  • Jablanički okrug, Leskovac

Leskovac: Destilerija koja jedina u Srbiji proizvodi mastiku

Ova rakija nagrađivana je brojnim priznanjima za kvalitet. Svojim kvalitetom i specifičnom mirisnom notom osvojila je domaće tržište, a sada lagano krči sebi put na tržište Evropske unije.

Foto: Nebojša Stojković
  • 1.846
  • 273
  • 0

Destilerija deda Vase iz Leskovca proizvodi rakiju po tradicionalnoj recepturi. Nebojša Stojković, naslednik loze priča o počecima proizovdnje ljute kapljice. On se bavio uvozom i distribucijom južnog voća, a onda jedne zime četiri tone mandarine, nije mogao da proda. Verovatno bi čitava količina mandarina propala da nije bilo vrednih i ruku njegovog dede. On je mandarine oljuštio, skuvao, samleo i ispekao rakiju o kojoj se priča u Leskovcu a i šire.

Ideja o proizvodnji rakije od južnog voća, a kasnije i od grejpfruta i pomorandži, veoma im se dopala. Pored južnog voća od kojeg su deda i unuk voleli da prave rakiju, proizvodili su i rakiju od grožđa, kajsije i dunje.

Za ove rakije čulo se širom države, a potomci su vredno nastavili sa proizvodnjom po njegovoj recepturi. Uložili su proizvodnju, kupili opremu, kazane, cisterne, rekonstruisali postojeći objekat i dozidali nove prostorije.

Kvalitetom krče put na tržište Evropske unije

Proizvodnja rakije iziskuje velika ulaganja u opremu, drva, voće. Zatim, treba sačekati godinu dana da rakija odleži i ponoviti postupak proizvodnje, a prošlogodišnju, koja je tada već spremna, potrebno je upakovati i prodati.

Vrste voća koje će se koristiti u proizvodnji, pažljivo se biraju, voće se zatim kuva, pasira i od tako pasiranog, pravi se rakija. U specifičnoj proizvodnji krije se jedinstven, pun voćni ukus ovog alkoholnog pića.

Ova rakija nagrađivana je brojnim priznanjima za kvalitet. Svojim kvalitetom i specifičnom mirisnom notom osvojila je domaće tržište, a sada lagano krči sebi put na tržište Evropske unije.

Deda Vasina destilerija jedina u Srbiji proizvodi mastiku 

Svi kada čuju za mastiku u Leskovačkoj destileriji odmah postavljaju mnogo pitanja. Odgovor je jednostavan. Nebojša Stojković, naslednik, živeo je 12 godina u Grčkoj i naučio kako to Grci rade i sada uspešno sve naučeno primenjuje u svojoj destileriji.

Rakija koja je osvojila brojna priznanja

"Viljamovka barik čuva se u drvenom hrastovom buretu, gde ostaje određeno vreme kako bi svoju aromu dodatno obogatila aromom vanile i hrasta. Burići barik pre zatvaranja prvo se stavljaju da obgore, tom prilikom hrast ispušta vanilu", odaje tajnu Stojković. 

Potražnja za ovom rakijom je velika

Danas destilerija proizvodi rakije od mandarine, suve smokve, viljamovku, zatim od divlje kruške, dunje, kajsije, šljive, barik viljamovku, mastiku, stomakliju i limun barik.

Potražnja za ovom rakijom je velika. Da bi se povećala proizvodnja, potrebno je podići nivo proivodnje, uz podršku lokalne samouprave grada Leskovca.

Na tržištu nije lako opstati, svako nađe svoje mesto pod suncem pa tako i deda Vasina rakija koja osvaja nesvakidašnjim ukusom, specifičnim voćnim aromama i prepoznatljivim kavlitetom.


Tagovi

Deda Vasina destilerija Mastika u Srbiji Rakija od mandarine Rakija od suve smokve Rakija od divlje kruške Viljamovka Barik viljamovka Nebojša Stojković


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.