Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kobasice
  • 27.01.2019. 09:00

Kvalitetne kobasice iz Srbije osvajaju svet i donose profit

Prognozira se da će 2018. godini biti ostvarena nova rekordna godišnja vrednost izvoza, ali ne i suficita, zato što uvoz, naročito iz susedne Hrvatske, raste po znatno višoj stopi od izvoza.

Foto: Pixabay / PublicDomainPictures
  • 259
  • 12
  • 0

Srpski proizvođači kobasica, kako se trenutno čini, polako, ali sigurno osvajaju svet. Izvoz tog prehrambenog proizvoda je 2017. godine dostigao 31,6 miliona evra (3,74 milijardi dinara) i udvostručen je u petogodišnjem periodu. Kako piše Makroekonomija.org, kobasice i slični proizvodi najviše se izvoze u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Rusiju, a počeo je i značajan izvoz u Belorusiju i Mađarsku.

Izvozom kobasičarskih proizvoda ostvaren suficit od 2,13 milijardi dinara

Zabeležen je, takođe, izvoz u Švedsku, Austriju, Hrvatsku i Irak. S druge strane. Srbija kobasice najviše uvozi iz Italije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije, a ima još mnogo zemalja odakle se nabavljaju. Naša zemlja je u 2017. godini imala rekordan suficit u trgovini kobasicama i sličnim proizvodima 18 miliona evra (2,13 milijardi dinara). Prognozira se da će 2018. godini biti ostvarena nova rekordna godišnja vrednost izvoza, ali ne i suficita, zato što uvoz, naročito iz susedne Hrvatske, raste po znatno višoj stopi od izvoza.

Nemci i Amerikanci najveći proizvođači kobasica na svetu

Trgovina kobasicama u svetu, izražena u evrima, stagnira od 2013. godine. To je visokozaštićeni tržišni segment, zbog zdravlja potrošača, ali i zbog zaštite lokalnih proizvođača. Nemci i Amerikanci su najveći proizvođači kobasica na svetu, ispred Italijana, a Кinezi su skandalozno nisko na 8. mestu. Međutim, to je posledica jedinstvenih tržišta i zajedničke i visoke carinske zaštite, pa je većina vodećih izvoznika kobasica iz Evropske unije zbog lakoće plasmana na tržišta bilo koje od članica integracije.

Od zemalja u okruženju veću vrednost izvoza imaju Mađarska i Rumunija, Srbija izvozi kao Hrvatska i Bugarska zajedno. Zatim slede Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, dok Albanija nema izvoz ovih proizvoda.


Izvori

Makroekonomija


Tagovi

Kobasica Izvoz Uvoz Zarada Srbija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić