Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakija
  • 09.02.2019. 13:00

Kvalitet srpskih rakija adut za uspeh na ruskom tržištu

Trećinu cene voćnih rakija poreklom iz Srbije na rafovima u ruskim marketima čine carine. Kada se carine ukinu, taj novac neće ostati u džepovima proizvođača već će biti uložen u povećanje proizvodnje.

Foto: Valerija Čolović
  • 284
  • 48
  • 0

Evroazijska ekonomska unija nedavno je odobrila bescarinski uvoz srpskih voćnih rakija, bez ograničenja količine. Ipak, na potpis na sporazum u uvozu će se još sačekati neko vreme jer se čeka usklađivanje propisa o metil-alkoholu, koje ne bi trebalo da traje duže od šest meseci.

Najviše koristi od ukidanja carina imali bi proizvođači

Kako prenosi RTS, trećinu cene voćnih rakija poreklom iz Srbije na rafovima u ruskim marketima čine carine. Kada se carine ukinu, taj novac neće ostati u džepovima proizvođača već će biti uložen u povećanje proizvodnje. Ivan Bogdanović iz jedne poznate domaće destilerije kaže da su srpski proizvođači rakije, u poslednjih nekoliko godina, 10% proizvodnje plasirali na rusko tržište. On tvrdi da ukoliko bi se sve te prepreke prebrodile i carine ukinule, tada bi količina rakije izvezene na rusko tržište mogla da poraste od 50-100%. Naravno, napominje Bogdanović, uslov za ukidanje carina je usklađivanje propisa o metil-alkoholu, koji je dokaz kvaliteta.

Ministarstvo trgovine: Rusima ponuditi lepo upakovane, visokokvalitetne rakije

Ruski zakon ne poznaje voćne rakije, pa je zato dozvoljeni nivo tog jedinjenja niži od onog koji se nalazi u tradicionalnom srpskom proizvodu. U međuvremenu su stigla obećanja da će se to uskoro promeniti. Jagoda Lazarević iz Ministarstva trgovine objašnjava da je stav tog resornog ministarstva da Srbija treba da se fokusira na visokokvalitetne proizvode, odnosno na premijum klasu koja ima i besprekornu ambalažu. Ona naglašava da naša zemlja treba da ponudi Rusima prvoklasne proizvode koji će svakako naći svoje mesto na tržištu.

Naša zemlja ima veliki potencijal pre svega u voćnoj sirovini za proizvodnju rakije

Ruski kupci odavno ne piju samo votku. Poznavaoci prilika kažu da će oni rado umesto francuskog konjaka i belgijskog piva kupovati srpsku rakiju. Znaju da se ona dobija fermentacijom stoprocentnog voća (šljive, kruške, kajsije, maline), koje su za njih sinonim za luksuz. Prema rečima Ivana Uroševića iz Privredne komore Srbije, naša zemlja ima veliki potencijal pre svega u voćnoj sirovini koja se koristi u proizvodnji voćnih rakija. Ipak, naši proizvođači trenutno nisu spremni da odgovore na zahtevno rusko tržište kad je reč o količini, dok kada je u pitanju kvalitet Srbija itekako ima čime da se pohvali.

Raste broj zanatskih destilerija

Prema zvaničnim podacima resornog ministarstva 2017. godine je izvezeno oko 1,7 miliona litara voćnih rakija, iako su mogućnosti naše zemlje 30 puta veće. Industrijska proizvodnja je znatno smanjena, ali ohrabruje podatak da je sve više zanatskih, porodičnih destilerija. Njih ima oko 500, a bescarinski režim brzo bi mogao tu brojku da vrati na 2.000, koliko ih je bilo pre samo 10 godina. Uprkos sankcijama Zapada koje su oborile vrednost rublje, a cene uvoznih proizvoda udvostručile, gotovo sve svetske ekonomije se bore za mesto na policama Evroazijske unije.


Izvori

RTS


Tagovi

Rakija Izvoz Srbija Rusija Tržište Ivan Bogdanović Jagoda Lazarević Ivan Urošević


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.