Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena svinjetine
  • 04.09.2019. 14:00

Kuga uticala na cenu svinjetine: Srbija i dalje uvozi velike količine mesa

Veliki uticaj na cene svinjetine u EU ima kinesko tržište, a posledice toga dalje se osećaju i u Srbiji. Velike količine mesa uvezu se i u Srbiju zbog nedovoljnih količina u domaćoj proizvodnji, dok je izvoz opao za 30 odsto.

Foto: Depositphotos/Stramyk
  • 356
  • 66
  • 0

Cene mesa variraju otkako se pojavila afrička kuga svinja. Evropski zavod za statistiku Evrostat objavio je pre nekoliko dana da su potrošači u Austriji prošle godine 46 odsto više plaćali sveže meso u odnosu na prosek Evropske unije, a onda slede kupci u Luksemburgu, Francuskoj i Belgiji. Sa druge strane, cene mesa u Poljskoj i Rumuniji bile su 37 odsto niže u odnosu na prosečnu cenu, pa su oni uz kupce iz Bugarske i Litvanije kupovali najjeftinije meso u Evropi.

Broj svinja u Kini smanjen za trećinu usled afričke kuge

Srbija prošle godine uvezla 29.000 tona svinjetine 

Velike količine svinjskog mesa uvezu se i u Srbiju zbog nedovoljnih količina u domaćoj proizvodnji. Prošle godine uvezeno je oko 29.000 tona svinjetine, a u odnosu na 2017. godinu uvoz tog mesa u Srbiju je povećan za oko devet odsto, navodi se u podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Uvezeno meso koristi se u našoj zemlji najviše za preradu, a uglavnom je uvezeno iz Španije i Nemačke, kao i iz Holandije, Mađarske i Hrvatske. U isto vreme je izvoz svinjetine iz Srbije u druge države smanjen za oko 30 odsto.

Činjenica da se dosta mesa uvozi u Srbiju pokazuje da je domaćim klaničarima isplativije da uvoze meso iz drugih država. Manje ih finansijski košta uvoz nego tovljenje i uzgoj svinja, ocenjuje sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović, prenosi Politika. 

“U primarnoj proizvodnji farmeri su u vrlo nezavidnom položaju, jer kada kreću u tov svinja neizvesno je koliko će biti krajnja cena. Cena koja je danas 170 dinara, vrlo lako za dva meseca može da padne na 150 ili 130 dinara. Taj biznis zato i jeste tako neizvestan, ne u smislu proizvodnje, nego kontinuiteta koji je potreban za izvoz na velika tržišta poput Kine ili Rusije”, navodi Budimović.

On podseća da domaći proizvođači nisu iskoristili prednost da za ishranu svinja koriste hranu koja nije GMO. Ocenjuje da smo sami krivi što nismo popularisali tu meru i iskoristili priliku da životinje hranimo hranom koja nije genetski modifikovana.

Kako dodaje, veliki uticaj na cenu svinjetine ima i to koliko je razvijena trgovina tim mesom sa EU koja je, kako navodi, najveći partner. Ističe da Srbija tu trgovinu nema i da je to značajno uticalo i na cenu svinjetine.

"Razlog je što svinje i dalje vakcinišemo protiv svinjske kuge (od 1. oktobra trebalo bi da se to prekine). I bez toga ne verujem da bismo bili konkurentni sa cenom svežeg mesa u EU, jer nam je skupa proizvodnja i ne možemo da postignemo konkurentnost sa zemljama poput Španije, Belgije, Danske, Nemačke," objašnjava Budimović.

Mere opreza vezane za afričku svinjsku kugu

Cenu svinjetine u EU generiše kinesko tržište

Veliki uticaj na cene svinjetine u EU ima kinesko tržište, a posledice toga dalje se osećaju i u Srbiji, ocenjuje direktor i vlasnik Industrije mesa Topola Vukoje Muhadinović.

"Imali smo dosta visoku cenu na tržištu, koja je trenutno blago pala. Pojava afričke kuge svinja jedan je od razloga, ne izvozi se, manja je tražnja i to se reflektuje i na sirovine. Očekujemo da će se to stabilizovati, a nadamo se i povećanju cena kada se tržište stabilizuje," navodi Muhadinović.

Prema mišljenju agrarnog analitičara Vojislava Stankovića, proizvođači u razvijenijim državama imaju mnogo više mogućnosti za uzgoj ove grane stočarstva, jer im država obezbeđuje više subvencija te tako, navodi, mogu da budu i konkurentniji na svetskom tržištu.

"Srbija, sa druge strane, ima velikih problema sa stočarskom proizvodnjom još od ulaska u tranzicioni period. Subvencije su ograničene, ne poštuje se Zakon o dobrobiti životinja posebno zoohigijeni," navodi Stanković.

On ocenjuje da Srbija ima potencijala da razvije proizvodnju svinjetine i bude veliki izvoznik tog mesa, ali da su za to potrebna značajna sredstva.


Tagovi

Afrička kuga svinja Cena svinjetine Nenad Budimović Vukoje Muhadinović Vojislav Stanković


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovoj bačvi nekada se čuvalo vino, a sada služi za ukras.