Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javna licitacija
  • 20.11.2019. 16:00
  • Zlatiborski okrug, Požega

Kraj agonije posle 4 godine: Prodata požeška "Budimka"

Preduzeće za preradu voća i povrća "Budimka" iz Požege prodata je na javnoj licitaciji za 212.700.000 dinara kompaniji "Itn grupa" iz Zemuna.

Foto: Budimka
  • 824
  • 34
  • 0

Posle četiri godine, "Budimka" iz Požege, konačno je našla svog vlasnika. Vera Marković, direktroka i suvlasnik "ITN grupe", najavila je početne planirane investicije u fabriku - više od pet miliona evra.

"Početak rada bi trebalo da bude na proleće iduće godine. Imamo cilj da nastavimo poslovanje, da proširimo svoju delatnost, koja već postoji u fabrici u Kosjeriću sa zamrznutim voćem i povrćem gde je izvoz 99 odsto", rekla je Vera Marković za RTS.

ITN grupa, koja je kupila "Budimku", ima tri sektora. Prvi je agrotech, koji se bavi poljoprivrednom mehanizacijom. Drugi sektor foodtech se bavi procesnom tehnikom i zastupljeni su u kompletnoj prehrambenoj industriji sa naglaskom na preradu voća i povrća. Treći sektor je "Ekopovlen", fabrika za preradu smrznutog voća i povrća u Kosjeriću, gde su implementirane sve najnovije tehnologije koje se nalaze u ponudi ITN.

Budimka uskoro dobija novog vlasnika

Za kupovinu Budimke zainteresovani kupci iz Srbije, Arapskih emirata...

Direktorka grupe je Vera Marković, a idejni tvorac cele kompanije je njen suprug Dragan Marković, profesor na Mašinskom fakultetu. Po završetku studija u inostranstvu priključio im se i sin Aleksandar, koji se bavi marketingom.

Poverenik stečajnog upravnika Đorđe Zečević još u maju ove godine nagovestio je da su velike šanse da ovo preduzeće dobije odgovornog vlasnika. On je tada rekao da su imali 24 zainteresovana kupca iz Srbije, kao i iz Arapskih emirata, Austrije, Slovenije, Kine, Rusije.

"Cilj nam je da "Budimka" dobije pravog domaćina, koji će odmah pokrenuti proizvodnju. Na tom polju radimo i sa Ministarstvom poljoprivrede i Vlade Srbije. Verujem da se približava vreme za novi život "Budimke", nove šanse za radnike, opštu korist regiona, Požege i cele naše Srbije," rekao je tada Zečević.

Po treći put propala prodaja Budimke

"Budimka" 2015. godine prestala sa radom

Početna cena "Budimke" bila je oko 4.5 miliona evra. Do danas su održane dve licitacije bez uspeha.

Ovaj nekadašnji požeški gigant, čiji su proizvodi, naročito sokovi, bili poznati na prostorima stare Jugoslavije, do pre 30 godina oktupljivala je oko 30.000 vagona ili 300.000 tona, imala 400 stalno zaposlenih, a u toku sezone, koja je trajala devet meseci i preko 1.000 radnika.

Njen sunovrat je počeo 1999. godine privatizacijom, koja je posle nekoliko godina poništena, a veliki broj zaposlenih ostao bez posla. Optimistički, iako u dugovima preduzeća, radnici su sopstvenim snagama delimično obnovili proizvodnju i vratili kooperante. Ali, nisu dugo uspeli da se nose sa poslovnim problemima.

U toku 2015. godine ovo preduzeće je u potpunosti prestalo da radi. Naredne godine je pokrenut stečajni postupak, a konačni bankrot proglašen je u novembru 2017. godine pred Privrednim sudom u Užicu. Tim je oslobođen sav finansijski teret preduzeća, oko 13 miliona evra. Izvršena je nova procena imovine, a zatim je 11. juna ove godine održana prva licitacija. "Budimka" raposlaže velikom imovinom i u objektima i u poljoprivrednom zemljištu, kao i u mašinama koje se odmah mogu staviti u proizvodnju.

Prodaju je još u oktobru prošle godine najavio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević. Tada je rekao da su mnogi krupni problemi, koji su opterećivali ovo preduzeće, rešeni, poput restitucije. Proizvođači voća su ponovo spremni da budu kooperanti, a pokretanjem "Budimke", kažu poljoprivrednici, neće jabuke padalice, koje su za industriju, više trunuti po voćnjacima.


Tagovi

Budimka Požega ITN grupa Vera Marković Prehrambena industrija Prodaja Stečaj Kooperanti


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]