Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 19.08.2019. 10:00

Koliko su klanice i poljoprivrednici zadovoljni izvozom junetine?

Više stotina tona junećeg mesa izvezeno je iz Srbije u Kinu, a 2.000 krava u Tursku. U samo mesec dana pet stotina tona junećeg mesa iz Srbije otišlo je u Kinu, a do kraja godine očekuje se da će ukupno u Kinu i Tursku biti izvezeno oko 10.000 hiljada tona junetine, procene su Ministarstva poljoprivrede. 

Foto: Depositphotos/Eivaisla
  • 448
  • 45
  • 0

Iako su poljoprivrednici bili zadovoljni povećanjem državnih subvencija, koje su dobili pre više od pola godine u zimskom periodu, naišli su na zabranu izvoza junetine u Tursku koja je uvela zabranu za uvoz tog mesa iz Srbije zbog unutrašnjih problema. Sada kada je ponovo počela saradnja sa Turskom, stočari se nadaju izvozu i odgovarajućoj ceni.

"Nadamo se da će ovo što je sada najavljeno ponovo sa Turskom - da ćemo da sarađujemo, da će se junad ponovo tražiti i da će cena biti malo pristojnija. Mislim to je nešto što je skromno s obzirom koliko posla treba i rada", kaže poljoprivrednik iz Erdevika Vladimir Čikeš.

Za Kinu se prijavilo četiri, a za Tursku dve klanice

U Kinu trenutno mogu da iz Srbije izvoze junetinu četiri klanice koje imaju sertifikate za to, a za Tursku su se ove godine prijavile samo dve. Jedna klanica je iz centralne Srbije, dok je druga iz Vojvodine. One, u skladu sa svojim mogućnostima, mogu da prerade dogovorenih pet hiljada tona do kraja godine, poručuje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović dodajući da se nada da će se prijaviti još klanica nakon ostvarenog dogovora sa Kinom koji podrazumeva četiri hiljade tona junetine za tu zemlju.

"Mi nudimo 50 odsto podrške svakom investitoru, koji hoće da otvori klanicu za preradu i goveđeg i svinjskog mesa i to je ono što Vlada Srbije u ovom trenutku može da uradi, ali znate, kako mora prvo neko da bude zainteresovan za to", kaže Nedimović ističući da to nije dovoljno.

Prerađivači se nadaju većoj saradnji sa Turskom

Direktor Mesne industrije Srem-Šid Marko Bašić navodi da se nada da će Turska umeti da prepozna kvalitet i brzinu srpskih klanica i da će se saradnja po pitanju izvoza junećeg mesa u tu zemlju povećati i nastaviti i ubuduće.

"Nadamo se da će ovaj posao da nam u budućnosti donese dodatni posao sa Turskom, kad se uvere u kvalitet i u brzinu kojom smo im omogućili da dobiju tu robu," kaže direktor Mesne industrije Srem-Šid klanica Marko Bašić.

Od 4. juna blokiran izvoz mesa iz četiri srpske kompanije u Rusiju

Razmena kukuruza za goveđe meso u paritetu 2,2 evra po kilogramu 

Vlada Srbije uvešće još jednu meru u cilju poboljšanja proizvodnje junetine, najavljuje Nedimović. U pitanju je zamena kukuruza za goveđe meso.

"Tek 30 odsto tovne junadi za izvoz mesa stiže sa velikih farmi. Sedamdeset odsto je sa malih gazdinstava koja imaju od dva do pet grla. Ono što će Vlada Srbije da uradi, u četvrtak će izaći sa predlogom da se radi razmena kukuruza za goveđe meso u paritetu 2,2 evra po kilogramu goveđeg mesa", kaže Nedimović.

Poljoprivrednici poručuju da bi im veoma značilo u povećanju profita i kada bi se juneće meso izvozilo i u Evropsku uniju koja je junetinu u Srbiji opteretila taksama, piše RTS.


Izvori

RTS


Tagovi

Junetina Izvoz junetine Vladimir Čikeš Marko Bašić Branislav Nedimović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.