Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šid
  • 11.08.2021. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Šid

Kod Ljute Sremice džemovi nisu samo slatki

Slavna Slavujević iz Šida već pet godina je na tržištu prepoznatljiva po ljutim džemovima. Spravlja ih od svih voćnih vrsta, a posebno je ponosna na ljuti džem od zove.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 382
  • 241
  • 0

Vlasnici registrovanih gazdinstava poslednjih godina na tržište plasiraju razne proizvode koji u značajnoj meri mogu da poboljšaju njihov kućni budžet. Upravo zbog toga ne čudi činjenica da možete, između ostalog kupiti i ljute džemove iz kućne radinosti, i to različitih ukusa. 

Od kada je registrovala svoje gazdinstvo Ljuta Sremica, Slavna Slavujević da bi poboljšala svoj kućni budžet odlučila je da se bavi proizvodnjom ljutih džemova. Bavi se proizvodnjom grožđa, ali na malim površinama, pa je želja da proba nešto novo odvela u veoma neizvesnu proizvodnju nečega novog, što nije zastupljeno na našem tržištu.

"Klasični džemovi nisu više zanimljivi tako da sam ja došla na ideju da bi se oni mogli spravljati u nekoj drugoj varijanti, a koja bi bila prihvatljiva određenom broju potrošača. Tako sam počela sa slatkim od ljutih papričica, a onda su usledili i ljuti džemovi. Činjenica da sam 26 godina vegetarijanac i u ishrani koristim različite sireve, kombinovala sam ih sa slatkim od ljutih papričica i rezultat je bio fantastičan", kaže Slavujevićeva i dodaje da kombinacija sira i ljutog slatka je veoma lepa i što je najvažnije veoma je popularna.

Pošto klasični džemovi više nisu bili zanimljivi, napravila je nešto novo

"I onda je paleta proizvoda počela da se širi, a vodila me je sezona voća koja dolazi. Tako su nastali ljuti džemovi od malina, kajsija, jagoda. Sada imam i od papričica i kruške, breskve, pa i one vinogradarske, a neizostavni su i ljuti od šljiva, višanja i kupina."

Ljuta je i ruža

Ideje ne nedostaju, pa je kao glavnu namirnicu koristila je i ananas i kivi, a razvila je i koncept ljutog cveća.

"Slatko od ruža je nešto što je standardno i klasično pa sam rešila da i to probam u ljutoj varijanti. Veoma je interesantno i za mene, a ispostavilo se i za tržište. Ono što je meni bilo veoma drago je da sam pomalo zapostavljenu zovu uspela da vratim na tržište i to kao ljuti džem koji je veoma ukusan, ali iznad svega zdrav", kaže naša sagovornica i dodaje da lepeza proizvoda koju ima je veoma šarenolika, a nisu neočekivanog ukusa samo da bi bila drugačija od drugih već zato što daju mogućnost za svakakve kombinacije i to uz grilovano meso, za kanape, uz nareske.

U teglu ljutine došao je i ananas i kivi

I svaki proizvod ima svog kupca. Prezentuje ih gde god može, a veoma zapažena je bila još 2017-te godine na Etno sajmu hrane i pića u Beogradu. Ljuta Sremica, kako kaže za sebe, naša sagovornica, posećuje i sve manifestacije u Sremu, ali i šire i tako na najbolji način promoviše svoje džemove koji su postali neizbežni u mnogim domovima, restoranima, salašima i Etno kućama.

Vreme koje dolazi doneće nove ideje i nove ukuse. Sve može da se iskombinuje, samo je potrebna volja, malo hrabrosti i želja da se i najtananiji ukusi zadovolje.


Foto prilog


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".