Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz svinjetine
  • 26.07.2020. 07:30

Kina i dalje bilježi rekordan uvoz svinjetine - u prvoj polovini godine skočio za 140%

Kina je u junu uvezla rekordnih 400.000 tona svinjetine, što predstavlja povećanje od gotovo 130% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u prvoj polovini godine uvezla je rekordnih 2,82 miliona tona.

Foto: Jumpstory
  • 54
  • 5
  • 0

Prema carinskim podacima, Kina je prošlog mjeseca uvezla čak 400.000 tona svinjetine, što je povećanje od 128,4% u odnosu na isti period prošle godine. Ondje se trend uvoza i dalje nastavlja jer pokušavaju nadoknaditi nestašicu ove vrste mesa, piše reuters.

Afrička svinjska kuga kriva za nedostatak 

Količina kineske svinjetine smanjila se za oko petinu u prvoj polovini 2020. godine nakon što se pojavila afrička svinjska kuga i usmrtila milione tih životinja na farmama.

Naime, ova pošast prošle godine smanjila je proizvodnju svinjetine u toj zemlji za najmanje 40% i povećala cijenu domaćeg mesa na rekordno visok nivo. Zbog toga je došlo do pada cijene uvoznog mesa iz drugih zemalja, što su potrošači itekako iskoristili i kupovali po nekoliko kilograma zaliha.

U prvih 6 mjeseci uvezli 2,82 miliona tona

Uvoz svinjetine je već četiri mjeseca za redom bio oko 400.000 tona što je dvostruko više nego prije, a od januara do juna je porastao za oko 140% na vrtoglavih 2,82 miliona tona

Uvoz svinjetine u Kinu u aprilu skočio za 170%

Očekuje se da će se uvoz smanjiti u narednim mjesecima nakon što je Kina počela testirati smrznutu hranu na prisutnost koronavirusa što je usporilo trgovinu. Ova zemlja je obustavila i uvoz od desetak inostranih dobavljača nakon izbijanja Covid-19 među radnicima u klaonicama i postrojenjima za preradu mesa.

Kina je takođe u junu uvezla i 180.000 tona govedine što je čak 31,2% više u odnosu na prethodnu godinu, a isporuke za prvo polugodište 2020. godine su dosegle 1,01 milion tona te vrste mesa.


Tagovi

Kina Svinjetina Uvoz svinjetine Uvoz mesa


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.