Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salnjaci
  • 06.01.2021. 12:00

Kako se prave salnjaci, kolač za sva vremena?

Ovaj čuveni kolač ona sprema po tradicionalnom već dobro oprobanom receptu.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.548
  • 204
  • 0

Veliki broj domaćica će u ovom zimskom periodu obradovati svoje ukućane i salnjacima, slatkim specijalitetom koji se pravi od svinjskog sala. Otuda sve one u vrijeme svinjokolja posebno vode računa da ne ostanu bez ovog dragocjenog sastojka. Zato se mnoge ne odvajaju od svojih mesara sve dok im ispod svinjske plećke ne odvoje salo za pomenute kolače.

Neke salo koje je uvijeno u plućnu maramicu odmah stave u zamrzivač dok ga druge prije nego što ga ostave u komoru za zamrzavanje samelju na mašini za meso i podijele tako da od njega tokom novogodišnjih praznika u nekoliko navrata naprave salnjake. Svaka od njih prije nego što krene praviti ovaj čuveni delikates, po ko zna koji put provjeri svoj recept, ali i onaj koji su njihove majke i bake koristile pa kad krene sa pripremom, često se desi da ubaci i neku caku koju su one primjenjivale.

Tijesto se mjesilo sa crvenim vinom

Nataša Ljubić, se međutim, standardno drži svoje već oprobane tradicionalne recepture i uvijek joj salnjaci ispadnu meki "k'o duša", što je u principu cilj svake domaćice koja ih sprema jer u suprotnom trud bi bio uzaludan.

"Neke žene i danas praktikuju da tijesto zamijese domaćim crvenim vinom, bez kojega se nekada nije moglo zamisliti nijedno seosko domaćinstvo. Međutim, sada kada je ono rijetko zastupljeno u selima jer su vinogradi iskrčeni, umjesto vina stavljaju običnu ili kiselu vodu. Meni su mnogo ukusniji sa kiselom vodom i zato recept ne mjenjam", priča Ljubićeva.

Umjeće na djelu

Njenim kolačima naprosto niko ne može odoliti. Svi ih obožavaju i ponovo im se obraduju kada ih onako mirisne i rumene, posute šećerom u prahu iznese na drvenom tanjiru. Naša sagovornica vremenom je toliko usavršila svoje kulinarske vještine da mnogi požele njeno umjeće vidjeti na djelu, a pogotovo kada pravi ovaj specijalitet.

Salnjaci na izvol'te

Onima kojima se pruži takva prilika imaju mogućnost da vide sa kakvom posvećenošću radi taj posao. Prije nego što otpočne proces spremanja, na njenom stolu uvijek se nađu sve neophodne namirnice za ovaj kolač. Svinjsko salo iz zamrzivača izvadi prethodnu veče, kako bi se tokom noći odmrzlo i na sobnoj temperaturi poprimilo valjanu mekoću neophodnu za mazanje tijesta. Njega zamjesi sa tri jaja, dvije kašike ulja, jednom kašikom sirćeta, pola kilograma brašna i dvjesta mililitara mlake vode.

"Sve pomenute sastojke treba dobro sjediniti rukom tako da se dobije pravilna loptica koju potom treba razvući oklagijom. Na ovako razvučeno tijesto u tankom sloju nanijeti salo, koje je prethodno dobro izmješano sa tri kašike brašna. Namazanu koru odmah sakupiti u rolnicu i ostaviti da stoji dvadeset minuta. Postupak se mora ponoviti još dva puta kada treba voditi računa da se svo raspoloživo salo upotrijebi."

Kolači kao knjiga

Prve obrise dobiju tek kada po četvrti put oklagijom razvuče koru i isječe je najprije na dugačke trake, a potom i na kockice. Na svaku od njih nanese po kašičicu džema od šljiva sa rumom.

Džem od šljiva sa rumom Ljubićeva je kuvala u šporetu na drva

"Kada se to uradi slijedi najlakši posao u spremanju ovog kolača, a to je sklapanje u obliku knjige. Taj oblik poprime tek kada se ispeku u rerni. Prilikom pečenja rernu nikako ne treba otvarati. To treba uraditi tek kada narastu i porumene", naglašava naša sagovornica.

Dok se njeni salnjaci peku u šporetu na drva cijela soba zamiriše tako opojnim mirisom da svi oni koji se nađu u njegovoj blizini požele da ih odmah probaju. Taj miris poprimi još jednu neodoljivu nijansu kada Ljubićeva krene da ih valja u prah šećer. E, a kada se tako uvaljani i meki ko pamuk, nađu u ustima, to je tek "praznik za dušu".


Tagovi

Salnjaci Svinjsko salo Džem od šljiva Miješenje tijesta


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.