Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PZ Uvac-Rudo
  • 14.06.2022. 12:00
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Rudo

Jogoslovenski brend - šljivovica Ruđanka će ponovo u proizvodnju

Realizacijom poslovnog plana "Proizvodnja šljive" u općini Rudo zasađeno je osam hektara novih površina. U sklopu projekta angažovano je 40 poljoprivrednih proizvođača

Foto: Depositphotos/roman023
  • 137
  • 95
  • 0

Zasadi šljive općini Rudo nalaze se u fazi nalijevanja plodova, koji su sada oko 70 posto krajnje veličine, uz izvršene sve agrotehničke i meliorativne mjere. Savjetodavci iz Ministarstva poljoprivrede RS su ukazali na potrebu za pomotehničkom mjerom – zelenom rezidbom.

Ova mjera je obavezna za skoro sve uzgojne oblike i obavlja se u junu i julu, a ima dva glavna cilja – korekcija zimske rezidbe na starim rodnim voćkama, a neizostavna je kod mladih stabala pri formiranju uzgojnih oblika krune. Osnovni zahvati u ljetnoj rezidbi koji se obavljaju su uklanjanje ljetorasta koji rastu uspravno, takozvanih vodopija, koje bespotrebno troše hranljive sastojke iz stabala i povijanje grana i ljetorasta.

Realizacijom poslovnog plana "Proizvodnja šljive" u općini Rudo zasađeno je osam hektara novih površina zasada šljive. U sklopu projekta angažovano je 40 poljoprivrednih proizvođača i članova zadruge PZ Uvac-Rudo.

Oprema za preradu voća, destilerija (Foto: PZ Uvac-Rudo)

Također, kroz isti projekat nabavljena je i destilerija za proizvodnju rakije od šljive s ciljem pokretanja proizvodnja Ruđanke koja je bila prepoznatljiv brend u bivšoj Jugoslaviji.

Iskustvo u proizvodnji šljive u ovoj općini je dugogodišnje, a proizvođači očekuju da će od novih zasada da proizvode: šljivu za prodaju u svježem stanju, rakiju od šljive i suhu šljivu, koja je sve traženija na tržištu.

Poljoprivredna zadruga Uvac-Rudo osnovana je 2013. godine, kako bi udružila sve poljoprivredne proizvođače na teritoriji ove općine, prvenstveno proizvođače maline i šljive, kao najznačajnijih grana poljoprivrede u ovom kraju. Pored voćarstva, okuplja i proizvođače stočarske proizvodnje, sa akcentom na otkup mlijeka, što je rezultiralo i otvaranjem sirane.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Tagovi

Šljiva Rakija Ruđanka Uvac-Rudo Zelena rezidba


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.