Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kafa od ječma
  • 25.12.2019. 08:00

Ječam sve češća zamena za crnu kafu?

Istorija ječmene kafe traje dve hiljade godina. Grci i Rimljani pili su je da bi što bolje iskoristili svoje fizičke i mentalne sposobnosti, a danas se ona često koristi u ishrani profesionalnih sportista.

Foto: Pixabay/NickyPe
  • 4.833
  • 68
  • 0

Tokom Drugog svetskog rata i godinama kasnije, kafa od ječma i kafa od cikorije postale su najpopularnija pića u Evropi. Obe su se koristile kao zamena za kafu, u to vreme skupu i teško dostupnu namirnicu. U Italiji, kafa od ječma postala je vrlo popularno piće, a trenutno u toj zemlji deluje više desetina kompanija koje je proizvode. Zahvaljujući svojoj reputaciji "zdravog napitka" jer ne sadrži kofein, upotreba takve kafe konstantno raste, posebno u Nemačkoj.

Proizvodnja je jednostavna. Ječam se peče, melje i kuva kao i obična kafa. Predstavlja alternativu kod ljudi koji zbog zdravstvenih problema ne žele da je piju, ne vole klasičan miris kafe ili jednostavno izbegavaju korišćenje kofeina u ishrani.

Potrebno je napomenuti kako je osnovni sastojak ječmene kafe, zapravo ječmeni slad koji sadrži B vitamin, a posebno B12 koji je jako važan u ishrani vegetarijanaca i vegana. Ova vrsta kafe preporučuje se ljudima koji imaju povišen holesterol, probleme sa probavom, teskobom i visokim krvim pritiskom.

Prednosti ječmene kafe

  • Ječmena kafa bogata je skrobom pa ovaj napitak može predstavljati zdrav međuobrok;
  • Ne sadrži kofein i zato je dobra za ljude koji imaju problema sa probavnim smetnjama, visokim krvnim pritiskom ili nesanicom;
  • Sadrži male količine silicijuma i zbog toga se lako vari.

Treba napomenuti da ječmena kafa sadrži gluten pa se zbog toga ne preporučuje ljudima koji boluju od celijakije.

Ovaj napitak može da se priprema koristeći iste mašine kao i za espreso ili kafu (moka) ili na tradicionalni način kod kuće, razređivanjem granula ili praha sa vrelom vodom.

Ječmenu kafu smeju da piju deca i trudnice. Kod dece se čak i preporučuje zbog velike nutritivne vrednosti, a stručnjaci tvrde da je bolje popiti nju sa mlekom nego razne čokoladne napitke.

Kako napraviti kafu od ječma kod kuće?

Ječam u zrnu stavite na tiganj koji ima poklopac, pržite ga na laganoj vatri i povremeno protresite, sve dok ne potamni. Prženi ječam otklopite i ostavite da se ohladi. Zatim ga pretresite u mlin za kafu i kratko meljite.

Ako želite da ga napravite kao crnu kafu (tradicionalni način sa vrelom vodom) sameljite sitnije i finije (ali ne presitno, poput brašna), a ako ćete da je pripremate pomoću aparata za kafu, možete da je sameljete grublje. Na jedan decilitar vode optimalno je osam miligrama mlevenog ječma.


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Ječam Kafa Ječmeni slad Kofein Italija Recept Kafa od ječma B12


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu