Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turistički brend
  • 21.08.2020. 13:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Blagaj

Jaffa Plantaže: Proizvodnja i turizam na 75 hektara

Firma je započela svoje poslovanje sa trgovinom voća i povrća, a od 1995. godine i sami su krenuli u proizvodnju, koja se danas odvija na 75 hektara. Uz to, nude odmor u vilama te edukativno zabavne ture za djecu i odrasle.

Foto: Arhiva tvrtke Jaffa Komerc
  • 464
  • 216
  • 0

U mjestu Blagaj kod Mostara posluje firma "Jaffa - Komerc" čiji djelatnici uzgajaju voće i povrće, ali nude i obilaske za djecu i odrasle te edukativno utječu na svoje posjetitelje koji se također mogu odmoriti u jednoj od tri luksuzne vile u blizini plantaža. Uz bazen za djecu i odrasle te prostor za igru za najmlađe. Vile se nalaze u mjestu Malo Polje kod Blagaja, a koncept im je prilagođen i Halal turizmu, zbog stroge privatnosti za vrijeme boravka.

Od prodaje voća i povrća do turističkog brenda

Ova obiteljska firma djeluje od 1989. godine te od tada ulaže u razvoj i proširenje ponude. Poduzeće je započelo svoju djelatnost sa trgovinom voća i povrća, a od 1995. godine pokrenuli su vlastite zasade i proizvodnju. Najnovija aktivnost unutar Jaffa - Komerca je turistički brend "Jaffa plantaže" koji podrazumijeva turističko edukativnu promociju zasada, te spomenute smještajne kapacitete.

A počelo je tako što su supružnici Elma i Nedim Badžak brinuli o djeci: "Na svojoj smo djeci shvatili kako naši zasadi nisu samo mjesto gdje se proizvodi hrana nego i mjesto igre, smijeha, učenja i još mnogo toga. Kada smo dobili potomstvo, često smo popodneva i vikende provodili na plantaži u želji da im omogućimo boravak u prirodi i da pritom ne brinemo o saobraćaju i sličnim opasnostima. Vremenom su nam se pridruživali i prijatelji sa svojom djecom. A onda se rodila ideja da kontaktiramo škole, vrtiće, ali i turističke agencije te smo prema ciljanim skupinama, nudili sadržaje obilaska.

Jaffa vozić najviše vole oni najmlađi posjetioci

Obično se dječji obilasci baziraju na predstavljanju lokaliteta historijskog značaja, poljoprivredne proizvodnje, šetnje ili vožnje Jaffa vozićem kroz plantaže i berbu zrelog voća i povrća, a mališani često pokazuju interes za poljoprivredne mašine, opremu za sortiranje, hlađenje i slično", objašnjava nam Nedim, direktor Jaffa Komerca i dodaje da se kod njih pripremaju i proslave dječjih rođendana, organizira teambuilding, nudi se noćenje i odmor u jednoj od vila u sklopu plantaže, a uskoro će u ponudi biti i autentični suveniri s ovog mjesta, koje će izrađivati vrijedne domaćice tamošnjeg kraja te na taj način imati prigodu ostvariti prihod. Brend i sve sadržaje promoviraju na službenoj stranici na internetu, kao i profilima društvenih mreža Facebook i Instagram.  

Proizvodnja po Global Gap standardu

Trešnje, jagode, jabuke, nektarine, grožđe i breskve, kao i mladi krumpir te mahune, temelj su ponude ove firme koja radi po Global Gap standardu. "Posebno smo ponosni na naš ovogodišnji uzgoj EKO krumpira na Kupreškom polju u saradnji sa partnerskim firmama na preko tisuću hektara", ističe naš sagovornik.

Uzgoj te veleprodaja voća i povrća primarne su djelatnosti tvrtke koja svoje proizvode distribuira po cijeloj Bosni i Hercegovini ali i izvozi u regiju, Europu a onda i diljem svijeta. Kako bi sve funkcioniralo kako treba, direktor firme radi sa 20 stalno zaposlenih djelatnika, kao i oko stotinu sezonskih radnika, kada je period berbe voća i povrća.

Ove godine učvrstili poziciju na domaćem tržištu

Firma je nosilac brojnih priznanja i nagrada, a među njima je i ona domaća, sa Međunarodnog sajma privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma "Dani trešnje", u Mostaru. Posjećuju brojne svjetske manifestacije među kojima su i Anuga FoodTec, u Kölnu i FRUIT LOGISTICA u Berlinu, obe izvrsne za usavršavanje i učenje jer su u pitanju eminentni sajmovi hrane, pića, trgovine i marketinga voća i povrća. Osim nagrada, vjetar u leđa su i priznanja za društveni doprinos.

Vjetar u leđa su im i priznanja za društveni doprinos.

"Jaffa plantaže" sa svim sadržajima je posjećivao velik broj ljudi iz stranih zemalja, no ove godine je taj broj zanemariv, kako sami kažu, a sve zbog cjelokupne situacije oko putovanja zbog korona virusa. Ipak, u Jaffa Komercu nisu mirovali.

"Ova godina nam je poslužila da se naša ponuda etablira na domaćem tržištu što nam je još i važnije. Naši posjetitelji su obično oduševljeni, kao da nisu ni znali da ovako nešto postoji kod nas i obično imaju riječi hvale", govori nam domaćin i dodaje da se ne namjeravaju zaustaviti na tome jer: "S obzirom da je Jaffa - Komerc jedan od najvećih proizvođača u Hercegovini, konstantno ulažemo u unapređenje vlastite proizvodnje ali i izgradnju kooperantske strukture i to pokušavamo kroz različite projekte domaćih i stranih donatora." 

Prilika za posjetu Blagaju idealna je u narednom periodu jer sljedeći mjesec firma slavi 31. rođendan te će tom prigodom biti organizirani različiti sadržaji za male i velike ljubitelje prirode.


Fotoprilog


Tagovi

Jaffa Komerc Jaffa plantaže Trgovina voća i povrća Halal turizam Global Gap standard EKO krumpir Dani trešnje Blagaj Nedim Badžak Turistički brend


Autor

Marko Čuljak

Više [+]

Diplomirani novinar koji bi htio, nakon desetljeća praćenja dnevno-političkih zbivanja, više vremena provesti s florom i faunom.