Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Juneće meso
  • 09.03.2020. 16:30

Izvoz junetine u Tursku ponovo upitan?

Prema navodima Kancelarije za veterinu, klanje junadi za izvoz obavljalo se u klaonicama u kojim su primjećene izvjesne nepravilnosti u radu.

Foto: Depositphotos/Eivaisla
  • 391
  • 27
  • 0

Izvoz junećeg mesa u Tursku, privremeno je obustavljen zbog, kako navodi direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, Ljubomir Kalaba, izvjesnih malverzacija u dvije klaonice na teritoriju FBiH. U predstojećem periodu odlučivat će se o daljim koracima i aktivnostima.

"Klanje ili otkup mesa, nisu zabranjeni, ali zato izvoz jeste. I to iz razloga jer postoje informacije o određenim mutnim radnjama i to se upravo ispituje. O detaljima ćemo znati kada istraga bude gotova", rekao je Kalaba. 

Prema njegovim riječima, klanje životinja čije će meso biti izvezeno u Tursku, obavljalo se u dvije klaonice, a Kancelarija za veterinu, naredila je obustavljanje potpisivanja neophodnih certifikata jer su primjećene izvjesne nepravilnosti, kako piše biznisinfo.ba

Da li će doći do izvoza ili nastavka istrage?

"Najviše se radi o tome da nisu poštovali pravila koja se tiču izvoza govedine u ovu zemlju, takođe nisu propisno najavljivali klanja i imali smo informaciju da je dolazilo i do uvoza mesa iz Srbije i drugih zemalja pa da se to onda miješalo. Mi upravo to ispitujemo sada", objašnjava on. 

Kako kaže, u planu su sastanci tokom ove sedmice, nakon čega će odlučivati da li će ipak doći do izvoza ili će se nastaviti sa aktivnostima istrage.

Započeo izvoz goveđeg mesa i tovne junadi u Tursku

"Ovih dana znat ćemo više i donijeti odluku šta će se dalje preduzeti", zaključio je Kalaba. 

Podsjećamo da je prošle godine izvoz junetine u Tursku bio manji, kao i proizvodnja i prodaja ovog tipa mesa. Razlog za ovakve rezultate mnogi vide u prevari sa početka 2016. godine kada su naši farmeri u tu zemlju, umjesto domaćeg, slali meso iz uvoza.

Pada izvoz mesa u Tursku - Srbija veliki konkurent BiH


Tagovi

Izvoz junetine Juneće meso Klaonice Klanje životinja Ljubomir Kalaba Proizvodnja mesa Prodaja mesa


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !