Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednost hrane
  • 09.03.2019. 11:00

Izmene Zakona o bezbednosti hrane: Hormoni stižu u tanjire?!

U Skupštini Srbiji se trenutno raspravlja o Zakonu o bezbednosti hrane, a veliku pažnju i zabrinutost u javnost je izazvala stavka Kodeks alimentarijus, odnosno standardi kojima se propisuju koliko se najviše toksina, pesticida, veterinarskih lekova, hormona i antibiotika može naći u hrani.

Foto: Bigstock/ Leaf
  • 2.022
  • 666
  • 0

Prema aktuelnom srpskom Zakonu o bezbednosti hrane u prehrambenoj industriji zabranjena je upotreba hormona, antibiotika i genetski modifikovanih organizama. Međutim, stručnjaci i građani strahuju da će se sve to uskoro naći i u našoj hrani, i to po zakonu. Poslanici republičkog parlamenta su ove nedelje počeli raspravu o Predlogu izmena Zakona o bezbednosti hrane, a dodatnu paniku u javnosti je izazvala stavka Kodeks alimentarijus, odnosno standardi kojima se propisuju koliko se najviše toksina, pesticida, veterinarskih lekova, hormona i antibiotika može naći u hrani.

Nadležni tvrde da nema mesta za strah

Kako prenose Novosti, u Ministarstvu poljoprivrede koje je i predložilo izmene tog Zakona, naglašavaju da u Srbiji ne postoje nikakvi komiteti, niti ekspertska tela koja se bave problematikom u vezi sa genetski modifikovanim organizmima okviru Komisije za Kodeks alimentarijus. Primena pomenutih standarda i srodnih dokumenata nije obavezna, dok objavljeni Kodeks dokumenti zemljama članicama služe kao osnova pri donošenju nacionalne regulative za bezbednost hrane. U resornom ministarstvu dodaju da je i veliki deo zakonodavstava u Evropskoj uniji uveo te standarde.

Proizvodnja i promet GMO hrane u Srbiji najstrože zabranjeni

S druge strane, stručnjaci u našoj zemlji pitaju zašto su ti standardi potrebni ako smo mi doneli pravilnike koji definišu šta iz aspekta bezbednosti svaka namirnica mora da zadovolji. Prema tim pravilima antibiotici i hormoni apsolutno su zabranjeni. Nije jasno ni da li će Kodeksom alimentarijusom ta stavaka biti "relaksirana" ili ne.

Pojedine političke partije traže od Vlade Srbije da iz procedure povuče sporni Predlog zakona jer on potpuno omogućava proizvodnju i uzgoj štetne i po zdravlje opasne genetski modifikovane hrane. U našoj zemlji su upotreba i gajenje GMO najstrože zabranjeni, pa je predlog novog zakona, kako tvrde političari, u suprotnosti sa pravnim poretkom naše zemlje. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u Skupštini Srbije rekao je da je u našoj zemlji i dalje na snazi nulta tolerancija na proizvodnju i trgovinu GMO hranom.

Stručnjaci: Pokušaj ozakonjenja GMO kroz bočne zakone

Na kraju treba pomenuti i to da sporni Kodeks sadrži i poglavlje o korišćenju jonizujućeg zračenja za ozračivanje mesa radi "održavanja svežine", što takođe domaće zakonodavstvo zabranjuje. Međutim, zbog prisustva radionuklida u ozračenom mesu, ono je veoma štetno po ljudsko zdravlje. Na taj način se pokušava, kroz bočne zakone, ozakoniti GMO hrana, kažu stručnjaci. Oni dodaju da je u obrazloženju zakona nevešto objašnjeno da će GMO tretirati drugi zakoni, a u samom Predlogu zakona se to nigde ne vidi i daje se legitimitet hrani sa prisustvom GMO.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Hrana Srbija Zakona o bezbednosti hrane Srbija Antibiotici Hormoni GMO Kodeks alimentarijus


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.