Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZOI
  • 20.01.2022. 08:50

Istarski ovčji sir - zajednički projekt zaštite hrvatskih i slovenskih proizvođača

Zahtjev za zaštitu naziva Ministarstvu poljoprivrede je podnijela Udruga proizvođača istarskih koza i ovaca iz Vodnjana.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 334
  • 55
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da je donijelo Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva Istarski ovčji sir/Istrski ovčji sir kao zaštićena oznaka izvornosti.

Budući da je ta zaštita projekt hrvatskih i slovenskih proizvođača, postupak se paralelno provodi u Hrvatskoj i Sloveniji.

Nakon ostvarene prijelazne nacionalne zaštite u obje zemlje članice, one će uputiti Europskoj komisiji zajednički zahtjev za registraciju tog naziva kao zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije.

Naime, u Republici Hrvatskoj zahtjev za zaštitu tog naziva Ministarstvu je podnijela Udruga proizvođača istarskih koza i ovaca iz Vodnjana.

Zaštitni znak Istre

Riječ je o tvrdom, punomasnom siru koji se dobiva koagulacijom sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka pomoću sirila uz izdvajanje sirutke. Mlijeko za njegovu  proizvodnju dobiva se od ovaca uzgojenih isključivo na području Istre, uključujući hrvatski i slovenski dio Istre.

On je već tisućljećima neprijeporna sastavnica poljoprivredne proizvodnje i prehrane u Istri. Tradicija njegove proizvodnje u tom je kraju opstala kroz stoljeća usprkos društvenim kretanjima, ratnim sukobima, depopulaciji i padu broja ovaca.

Zbog svoje iznimne kvalitete, od druge polovice dvadesetog stoljeća on etablira se kao zaštitni znak turističke i ugostiteljske ponude Istre, a osim tradicijske prehrane sve je prisutniji i u modernoj gastronomiji, te se nastoji afirmirati, ne više samo kao "dodatak pršutu", već kao samosvojni visokokvalitetni gurmanski užitak, zaključuje se u priopćenju.


Tagovi

Istarski ovčji sir Istrski ovčji sir ZOI Zaštićena oznaka Izvornost Slovenija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije