Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 13.03.2022. 10:30

Ipak slobodan izvoz suncokretovog ulja u boci, šta je sa ostalim?

PKS razmatra i predlog prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da se dozvoli izvoz brašna i pšenice za domaće proizvođače koji imaju već unapred potpisane ugovore.

Foto: Bigstock/Kalinovskiy
  • 384
  • 79
  • 0

Vlada Srbije usvojila je inicijativu Grupacije proizvođača biljnih ulja Privredne komore Srbije da ostane slobodan izvoz rafinisanog suncokretovog ulja u boci, a da se privremeno zaustavi izvoz sirovog ulja.  

PKS razmatra i predlog prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da se dozvoli izvoz brašna i pšenice za domaće proizvođače koji imaju već unapred potpisane ugovore kako bi ih ispoštovali i održali stečene pozicije na evropskom i tržištu regiona.

Ne treba zabraniti izvoz brašna - imamo ga i previše! Uvesti kvote na izvoz žitarica

Podsetimo, Komora je predložila Vladi uvođenje kvota na izvoz pojedinih žitarica, ali ne i potpuno ograničavanje njihovog izvoza, kako bi se ostavila mogućnost poljoprivrednicima da zbog povećanih berzanskih cena žitarica, prodajom istih ostvare zaradu i na taj način nadomeste rastuće troškove cena goriva.

Sledeće sedmice organizovaće sastanak sa izvoznicima voća i povrća u Rusku Federaciju kako bi se definisale dalje zajedničke aktivnosti u vezi izvoznog plasmana ovih proizvoda i razmotrile mogućnosti alternativnih tržišta. 


Tagovi

Izvoz ulja Zabrana Kvote Privredna komora Srbije Izvoznici


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao