Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište ulja
  • 21.05.2022. 12:00

Indonezija ukida zabranu izvoza palminog ulja - šta to znači za globalno tržište?

Zabrana izvoza jestivog palminog ulja i njegovih derivata traje oko tri sedmice i za to vrijeme je izazvala pravu buru na svjetskom tržištu i skok cijena na berzama

Foto: Depositphotos/Salomonus_
  • 180
  • 47
  • 0

Predsjednik Indonezije Jokowi je saopštio da se od ponedjeljka ukida zabrana izvoza palminog ulja, uključujući jestivo i sirovo (CPO)..

Zbog stanja na svjetskom tržištu i povećanja cijena na domaćem, Vlada Indonezije je bila uvela zabranu izvoza. To je rezultiralo povećanjem domaćih zaliha i smanjenja cijene ove namirnice.

"Na osnovu trenutne ponude i cijene te imajući u vidu 17 miliona radnika u industriji palminog ulja, farmera, zaposlenih na farmama i drugog pomoćnog osoblja, odlučio sam da se izvoz  ponovo otvori u ponedjeljak, 23. maja 2022. godine", rekao je Jokowi u svojoj zvaničnoj izjavi.

Dan nakon odluke o zabrani, ministar gospodarstva Indonezije je objavio kako će uvesti zahtjeve za domaću prodaju, a kako bi osigurali lokalne zalihe jestivog ulja, nakon što krene izvoz. Obavezom domaćeg tržišta (DMO) žele osigurati da 10 miliona tona ove namirnice ostane u zemlji.

Zabrana izvoza jestivog palminog ulja i njegovih derivata traje oko tri sedmice i za to vrijeme je izazvala pravu buru na svjetskom tržištu i skok cijena na berzama.

Zašto nas treba biti briga što Indonezija zabranjuje izvoz palminog ulja?

Zbog svega su protestirali i indonezijski farmeri. 

Prethodno su indonežanski zvaničnici rekli da očekuju stabilizaciju cijene nakon što program distribucije subvencioniranih zaliha dostigne 10.000 lokacija širom zemlje. Te lokacije bi predstavljale 60 do 70 posto domaćeg tržišta. Analitičari predviđaju da bi ukidanje zabrane moglo smanjiti svjetsku cijenu jestivog ulja koja je skočila poslije objave o zabrani izvoza iz ove zemlje.


Tagovi

Palmino ulje Jestivo ulje Cijena ulja Cijena hrane Tržište ulja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.