Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena brašna
  • 28.11.2014. 12:55

Hoće li rasti cijene brašna i kruha?

Hoće li u Bosni i Hercegovini doći do povećanja cijena brašna, a time i kruha i peciva kao posljedica povećanja cijene pšenice u regiji? Mnogi tvrde da neće, barem do kraja godine. A poslije?

Foto: depositphotos.com
  • 569
  • 72
  • 0

U Bosni i Hercegovini bi od 02. prosinca 2014. godine moglo doći do poskupljenja brašna koje bi moglo uzrokovati i poskupljenje svih njegovih prerađevina. Mnogi tvrde da se, s obzirom na tešku godinu za pšenicu u cijeloj regiji, ovakav scenariji mogao i očekivati. Moguće poskupljenje brašna posljedica je poskupljenja pšenice u regiji, a poznato je da BiH uvozi više od 60 % godišnjih potreba.

Pšenica poskupjela u cijeloj regiji

Predsjednik Udruženja mlinara RS, Zoran Kos za Nezavisne je novine istaknuo kako će do poskupljenja doći, a kilogram brašna će do kraja godine poskupjeti za 2-4 feninga te dodao da je tona pšenice u Mađarskoj prije mjesec dana koštala 175 eura, dok sada iznosi 205 eura. Pšenica je poskupjela i u Srbiji gdje je prije mjesec dana za kilogram trebalo izdvojiti 17,5 dinara, dok danas njena cijena iznosi 22,5 dinara.

Ima li BiH robnih rezervi pšenice ili ne?

Mesud Lakota predsjednik Udruženja potrošača BiH također smatra da će do povećanja cijena doći, no još ne raspolažu informacijom koliko će to povećanje biti. U Udruženju vlada uvjerenje da bi vlasti BiH morale osigurati robne rezerve pšenice za barem tri mjeseca kako bi se osigurala stabilnost cijena brašna, što sada nije slučaj. No s njim se ne slaže direktor Robnih rezervi FBiH, Tončo Bavrka, koji ocjenjuje netočnim informacije o nepostojanju robnih rezervi pšenice u FBiH, a koje su plasirane kao opravdanje najavljenog poskupljenja.

Iako većina mlinara u FBiH smatra da pšenice nema dovoljno, isto kao ni robnih rezervi, moguće povećanje cijene brašna u FBiH nitko nije potvrdio. Istovremeno, Mujo Poričanin iz Udruženja pekarskih obrtnika FBiH smatra da osnove za poskupljenje brašna i peciva nema.

Za sada nema poskupljenja kruha i peciva

Malo umiruje činjenica da predstavnici pekarske industrije oba entiteta najavljuju kako za sada neće biti poskupljenja kruha i peciva. Direktor Krajinaklasa, Saša Trivić, potvrdio je da za sada neće biti povećanja cijena. Iz Klasa d.d. Sarajevo, također šalju umirujuće poruke. Naime direktor, Rusmir Hrvić, istaknuo je da će ova tvrtka razliku u povećanju pšenice do koje je došlo u posljednjih 15 dana preuzeti na sebe te neće povećavati cijene brašna i kruha do kraja godine. Dodao je i da tvrtka Klas raspolaže sa zalihama pšenice pa može garantirati cijene do kraja godine, a što se tiče daljnjeg kretanja cijena poslije tog razoblja, ono ovisi o kretanjima na burzi pšenice te mogućim promjenama u siječnju, o čemu će javnost biti pravovremeno informirana.

Iz Klasa su još jednom pozvali sve domaće proizvođače i predstavnike nadležnih institucija da se zajedno okrenu razvoju domaće prehrambene industrije s naglaskom na razvoj sektora primarne poljoprivredne proizvodnje. Istaknuli su i spremnost nabavke svih potrebnih poljoprivrednih proizvoda, prvenstveno iz domaćih izvora.

Prelijevanje cijena sa svjetskog tržišta nije uvijek pravilo

Prema navodima Nezavisnih novina, Slavko Stevanović, sekretar Udruženja poljoprivredne i prehrambene industrije u Privrednoj komori RS ne raspolaže informacijama o mogućem povećanju cijena brašna. Istaknuo je da je istina da je brašno u režimu slobodnog formiranja cijena, no isto je tako riječ o socijalno osjetljivom proizvodu pa se rast cijene na svjetskom tržištu ne mora odmah i u istoj mjeri prenijeti na povećanje cijene brašna, ako su prethodno nabavljene zalihe po nižim cijenama. Mlinari u RS godišnje otkupe 25.000 do 30.000 tona domaće pšenice, a ta količina zadovoljava 10-15 % domaćih potreba.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Poskupljenje brašna Kruh Pšenica Zoran Kos Udruženje mlinara RS Robne rezerve Mesud Lakota Udruženje potrošača BiH Tončo Bavrka Mujo Poričanin Saša Trivić Rusmir Hrvić Domaći proizvođači Prehrambena industrija Poljoprivredni proizvodi Slavk

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]