Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 20.09.2022. 13:30

Hljeb u Hrvatskoj među najskupljim u EU - vekna skoro 4 KM

Pšenice imaju, cijena brašna limitirana, no po cijeni hljeba u vrhu su EU.

Foto: Maja Celing Celić
  • 88
  • 46
  • 0

Hljeb u Hrvatskoj među najskupljim je u zemljama članicama Evropske unije. Tačnije, u top5 zemalja su po pitanju njegove cijene. 

Pokazuju to podaci koje je objavio Eurostat, a prema kojima, u odnosu na godinu prije, susjedi jedu 31 posto skuplji kruh. 

Čelnu poziciju zemalja s ovom najskupljom osnovnom namirnicom drži Mađarska, gdje je u godinu dana poskupio 66 posto, a slijede je Litva (plus 33 posto), Estonija i Slovačka s + 32% te Hrvatska.

Kako navode iz ovog ureda, na znatan rast cijena je utjecala ruska invazija na Ukrajinu, koja je značajno poremetila globalna tržišta budući da su Rusija i Ukrajina bile glavni izvoznici žitarica, pšenice, kukuruza, uljarica (osobito suncokreta) i gnojiva.

U avgustu 2022. cijena hljeba u EU bila je u prosjeku 18% viša nego u istom mjesecu 2021.

"To je veliki porast u usporedbi s avgustom 2021., kada je cijena bila u prosjeku tri posto viša nego u avgustu 2020", upozorava Eurostat. 

Njihovi podaci pokazuju da je najniža prosječna stopa promjene cijena ove namirnice zabilježena u Francuskoj (+8%) te Nizozemskoj i Luksemburgu (obje +10%).

Da će hljeb u Hrvatskoj poskupjeti, za Agroklub je još u matu potvrdila direktorica Žitozajednice, Nada Barišić. Cijene brašna u veleprodaji tada su prelazile 4 kune (1 KM) po kilogramu. Danas je limitirana sa 8,99 kuna/kg (2,26 KM) na 5,99 (1,51 KM) za glatko tip 500 i na 6,29 za oštro tip 400. 

U međuvremenu, nakon žetve pšenice, ratari su dočekali lošu vijest o otkupnoj cijeni koja se kretala (a tako je i danas) od dvije do 2,2 kn/kg (0,55 KM). Vekna hljeba s vremenom je dostigla raspon od 13 (3,27 KM) do 15 kuna (3,78 KM), a cijena opravdava skupljom strujom i plinom. 


Tagovi

Kruh Cijena kruha Eurostat Top zemalja EU Najskuplji kruh


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.