Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaći proizvodi
  • 25.04.2020. 07:30

Gradonačelnik Beča pozvao građane da kupuju domaće

Kako bi domaći proizvodi bili dostupni svima, grad Beč odlučio je da uspostavi i posebnu online platformu na kojoj će lokalni proizvođači moći da predstave svoje proizvode, a građani da naruče dostavu koja bi im stigla na kućni prag.

Foto: Depositphotos/Vera_Petrunina
  • 99
  • 24
  • 0

Kao i u ostalim državama i austrijska vlada još je u martu donela niz mera za sprečavanje širenja korona virusa. U Beču je tako zatvoreno na hiljade prodavnica, restorana i kafića, a lokalni proizvođači su se u početku našli u neizvesnoj situaciji. Međutim, svi su odahnuli zahvaljujući odluci o dozvoli rada trgovina na malo koju je Grad Beč doneo još 14. aprila.

"Svoja vrata sada mogu da otvore sve prodavnice koje se nalaze u prostoru manjem od 400 m2, pridržavajući se pritom ograničenja broja kupaca koji se tamo istovremeno mogu nalaziti. U gradu Beču je to, prema procenama, oko 4.600 prodavnica među kojima su mali dućani mešovite robe, manje prodavaonice odeće, knjižare, cvećare kao i razne trgovine lokalnih dobavljača prehrambenih proizvoda", stoji u saopštenju Grada Beča. 

Pozivaju na kupovinu domaćih proizvoda, a stvorena je i online platforma

Bečki gradonačelnik, Mihael Ludvig, pozvao je svoje sugrađane da kupuju domaće proizvode kako bi time pomogli da se osiguraju radna mesta i ojača lokalna privreda. "Kupovinom domaćih proizvoda možemo doprineti i klimatskim promenama jer se tako smanjuje transportna udaljenost između proizvođača i potrošača", naglasio je gradonačelnik. 

Kakvu hranu Evropljani kupuju tokom pandemije korona virusa?

Poljoprivrednici u ovom gradu sa 1,8 miliona stanovnika danas uzgajaju čak 40 različitih vrsta povrća čiji godišnji prinos dosegne preko 70.000 tona. Među kupcima je najpopularnije povrće poput paradajza, krastavaca, salate i krompira.

Kako bi domaći proizvodi bili dostupni svima, Grad Beč odlučio je da uspostavi i posebnu online platformu na kojoj će lokalni proizvođači moći da predstave svoje proizvode, a građani da naruče dostavu koja bi im stigla na kućni prag.

I u Srbiji cveta online prodaja

Nije Austrija jedina koja se zauzima za svoje domaće proizvođače, brojne države kao što su Francuska, Italija, Rumunija, Velika Britanija preduzimaju razne mere, kao što je otvaranje pijaca i malih marketa kako bi spasile svoje lokalne proizvođače. 

Poljoprivrednici počeli sami da plasiraju svoje proizvode putem interneta

Ni Srbija nije izuzetak, pre otvaranja Epijace, mnogi poljoprivrednici snašli su se sami u plasiranju svojih proizvoda, putem onlajn pijaca ili pojedinačnih profila na društvenim mrežama. Upravo putem takvog oglašavanja možete poručiti željenu namirnicu; od povrća, voća, cveća, stoke, jaja i drugo direktno od proizvođača. Mnoge opštine, započele su otkup voća i povrća, a poljoprivredne stručne službe pokrenule svoje online platforme prodaje poljoprivrednih proizvoda.


Tagovi

Beč Domaći proizvodi Mihael Ludvig Online platforma Lokalni proizvođači


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.