Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Insekti kao hrana
  • 29.11.2017. 20:00

Finska: Hleb od sušenih zrikavaca!

Da li biste li probali hleb, znajući da mu je glavni sastojak - zrikavac?

Foto: makamuki
  • 295
  • 14
  • 0

Finska pekarska i prehrambena kompanija "Fazer" predstavila je prvi svetski hleb na bazi insekata, koji će ponuditi u svojim prodavnicama. Hleb od brašna od osušenih zrikavaca, kao i pšeničnog brašna i semenki, najavljuju, sadrži više belančevina od običnog pšeničnog brašna. Svaka vekna sadrži oko 70 zrikavaca i košta 3,99 evra (oko 470 dinara).

"Takav hleb pruža potrošačima dobar izvor belančevina i daje im jednostavan način da se upoznaju sa hranom, koja se temelji na insektima", rekao je Juhani Sibakov, šef inovacija pomenute kompanije, piše reuters.

Hrana koja bi mogla da zameni meso

Potreba za pronalaženjem većeg broja izvora hrane i želje da se prema životinjama ponaša humanije, povećala je zanimanje za upotrebu insekata kao izvora belančevina u nekoliko zapadnih zemalja. Finska se ovog meseca pridružila pet drugih evropskih zemalja - Velikoj Britaniji, Holandiji, Belgiji, Austriji i Danskoj - koje već imaju dopuštenje za uzgoj insekata za upotrebu u proizvodnji hrane.

Sibakov je rekao da "Fazer" razvija hleb od prošlog leta. Morali su da čekaju da se zakonski uredi mogućnost korišćenja insekata u prehrambenoj industriji, pre nego što ga predstave javnosti.

Foto: makamuki0 / Pixabay


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!