Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 08.07.2021. 18:00

FAO: Pale su cene žitarica, ulja i mleka, a meso i šećer sve skuplji

Nakon 12 uzastopnih mesečnih povećanja, FAO izveštava da je u junu zabeležen pad cena osnovnih namirnica. Niže su za 2,5 odsto u odnosu na maj, ali i dalje su više u odnosu na isti mesec lani.

Foto: Depositphotos/sarymsakov
  • 981
  • 571
  • 0

Globalne cene hranu u junu su pale za 2,5 odsto u odnosu na maj, ali su još uvek za 33,9 odsto veće od istog razdoblja prošle godine. Kako je izvestila UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) proteklog meseca je zabeležen prvi pad indeksa nakon 12 uzastopnih mesečnih povećanja. Pojašnjavaju da je on odraz nižih cenovnih vrednosti biljnih ulja, žitarica i u manjoj meri mlečnih proizvoda, što je nadoknadilo one veće za šećer i meso.

Što se tiče onih za žitarice, pale su za 2,6 odsto u odnosu na maj, ali i dalje su 33,8 odsto iznad vrednosti od juna prošle godine. Nakon što su dosegle najviši nivo u maju još od januara 2013., međunarodne cene kukuruza niže su za pet odsto u junu, ali su ipak ostale 72 odsto više nego lani. Kako navodi FAO, one su u Argentini pale sa povećanim zalihama iz nedavnih berbi kao rezultat većih prinosa od očekivanih. Uprkos šteti od suše, žetve koje su u toku vrše pritisak na cene te ratarske kulture u Brazilu.

U SAD-u su pale krajem meseca jer su kiše poboljšale stanje useva u nekim područjima. Za 2,2 odsto manje su za ječam, a 4,9 odsto za sirak. Blaži pad od 0,8 odsto beleži se kod pšenice, ali su i dalje iznad 31 odsto u odnosu na lani. Povoljna globalna perspektiva potpomognuta poboljšanim očekivanjima kod mnogih ključnih proizvođača nadmašila je pritisak kojega čini suša te tako utiče na useve u Severnoj Americi. I pirinač je koštao manje.

One za biljna ulja su niže za 9,8 odsto u odnosu na prošli mesec. Znatan mesečni pad uglavnom odražava niže cene palminog, sojinog i suncokretovog. Nakon porasta 12 uzastopnih meseci, međunarodne kotacije palminog ulja povukle su se u junu, uglavnom pod uticajem potencijalnih sezonskih uspeha u vodećim zemljama proizvođačima i nedostatka potražnje za uvozom.

Meso skuplje za 2,1, a šećer 0,9 odsto u odnosu na maj

Kako je saopštila UN-ova organizacija, mleko je koštalo za jedan odsto manje u odnosu na maj čime je završeno razdoblje od 12 meseci uzastopnih povećanja. Ali, i dalje je skuplje za 22 odsto u odnosu na lani. Najveći pad zabeležen je kod maslaca zbog niže potražnje i rasta zaliha, pogotovo u Evropi. Cene punomasnog mleka u prahu pale su zbog smanjenih kupovina u Kini. Dok su međunarodne kotacije sira i obranog mleka u prahu niže zbog smanjene globalne potražnje za uvozom, usled nešto većih izvoznih zaliha iz glavnih proizvodnih regija.

Sve vrste mesa u junu su koštale 2,1 odsto više u odnosu na maj, nastavljajući porast deveti uzastopni mesec. Tako je ono skuplje za 15,6 odsto u odnosu na isti mjesec lani, ali je i dalje za osam odsto ispod vrhunca zabeleženog u avgustu 2014. Kako izveštava FAO, razlog je povećanje uvoza u istočnoazijskim zemljama, ali i smanjenje izvoznih zaliha.

Što se tiče šećera, on je koštao 0,9 odsto više u odnosu na maj, što je treći uzastopni mesečni porast i dostizanje novog višegodišnjeg vrhunca. Razlog su pritisci zbog neizvesnosti uzrokovanih nepovoljnim vremenskim prilikama u Brazilu. Takođe, nedavni rast cena sirove nafte i aprecijacija brazilskog reala prema američkom dolaru u junu pružili su dodatnu podršku svetskim kotacijama šećera. Isto tako, zbog viših cenovnih vrednosti energije, brazilski proizvođači su se usredsredili na proizvodnju etanola. S druge strane, dobre perspektive proizvodnje i izvoza u Indiji delimično su neutralizirale sveukupni pritisak na rast međunarodnih cena i sprečile veća mesečna povećanja.


Tagovi

FAO Indeks cena Cene hrane Prehrambeni proizvodi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić