Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 05.03.2021. 07:30

FAO: I u februaru rast cena hrane - prvi na listi šećer, biljna ulja i sirak

Globalne cene dosegle su najvišu vrednost još od jula 2014. godine.

Foto: Depositphotos/izik_md
  • 95
  • 24
  • 0

Globalne cene hrane ponovno su porasle u februaru ove godine i to deveti mesec za redom. Kako je izvestila UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) dosegle su najvišu vrednost još od jula 2014. godine.

Tako je indeks vrednosti potrošačke korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao za 2,4 odsto u odnosu na januar, na prosečnih 116 bodova. Kako navode, povećanje su prevodili rast cena šećera i biljnih ulja, ali i žitarica.

Šećer beleži najveći rast

Najviše su porasle šećera i to za 6,4 odsto, zbog zabrinutosti za snabdevanje koju je podstakao pad proizvodnje u vodećim zemljama, u sezoni 2020/2021., kao i jaka potražnje iz Azije.

Sledi ga rast cena biljnih ulja i to za 6,2 odsto u odnosu na januar. Shodno tome, ova namirnica beleži najviši nivo još od aprila 2012. godine. Kao povod za to FAO navodi poskupljenje palminog ulja zbog niskih zaliha u glavnim zemljama izvoznicama kao i niži nivo proizvodnje uljane repice i suncokreta u Evropskoj uniji, kao i pooštravanje izvoznih mogućnosti u crnomorskoj regiji.

Što se tiče mlečnih proizvoda, one su u proseku rasle za 1,7 odsto u odnosu na januar, što je porast deveti mesec zaredom. One za meso su blago porasle za 0,6 odsto u odnosu na prvi mesec, održavajući smanjenu ponudu ovčetine i govedine. Iz ove organizacije kao razlog skromnog rasta spominju problem sa svinjskim mesom zbog smanjenje kupovine Kine i porast broja neprodatih svinja u Nemačkoj zbog virusa afričke svinjske kuge.

Čeka nas rekordna godina proizvodnje pšenice?

Kada se posmatraju cene žitarica, one su u februaru porasle za 1,2 odsto u odnosu na mesec ranije. Međutim, u odnosu na isto razdoblje prošle godine skočile su za čak 26,5 odsto. Kako navode iz ove UN-ove organizacije, najviši skok od 17,4 odsto u odnosu na februar beleži sirak, što čini povećanje od čak 82,1 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kao glavni razlog za to, navode veliku potražnju iz Kine.

Međunarodne cene kukuruza takođe su porasle, ali za skromnih 0,9 odsto u odnosu na prethodni mesec. Ali, treba spomenuti da su više za čak 45,5 odsto u odnosu na februar iz 2020. godine. Izvozna vrednost pšenice ostala je stabilna proteklog meseca, ali je rasla 19,8 odsto u odnosu na prošlogodišnju. Porasle su i one za pirinač.

U odvojenom izveštaju o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je podigao procenu njihove proizvodnje u 2020. godini, na 2.761 milijardi tona, sa prošlomesečnih 2.744 milijardi. To predstavlja 1,9-postotni rast.

Revizija potkrepljuje već podignutu procenu proizvodnje pšenice za 7,5 miliona tona, nakon objave službenih podataka o proizvodnji u Australiji, Evropskoj uniji, Kazahstanu i Rusiji. 


Tagovi

FAO Indeks cena Cene hrane Žitarice Ulje Šećer Meso


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]