Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bilateralni sporazum
  • 16.09.2020. 11:30

EU i Kina potpisale istorijski sporazum o zaštiti europskih oznaka geografskog porijekla

Europski proizvodi s oznakom geografskog porijekla poznati su po svom kvalitetu i raznolikosti te ih je važno zaštititi, na globalnom nivou, kako bi se zagarantovala njihova autentičnost i očuvao ugled.

Foto: Depositphotos/jovanning
  • 42
  • 4
  • 0

Europska unija i Kina potpisale su prije dva dana bilateralni sporazum kojim će se od prisvajanja i imitacije, zaštititi 100 europskih u Kini i 100 kineskih oznaka geografskog porijekla u EU. Taj bi sporazum, prvi put dogovoren u novembru 2019., trebao rezultirati uzajamnim trgovinskim koristima i potrošačima s obe strane približiti proizvode garantovanog kvaliteta. 

Njime se izražava spremnost obe strane da ispune obveze preuzete na njihovim prethodnim sastancima na vrhu te da se pridržavaju međunarodnih pravila kao temelja trgovinskih odnosa, stoji u saopštenju Europske komisije. 

Sporazum će ojačati trgovinski odnos

Komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski zadovoljan je što je sporazum korak bliže stupanju na snagu jer, kako ističe, odražava predanost bliskoj saradnji s globalnim trgovinskim partnerima kao što je Kina. 

Proizvodi s oznakom geografskog porijekla postižu dvostruko veću prodajnu vrijednost

"Europski proizvodi s oznakom geografskog porijekla poznati su po svom kvalitetu i raznolikosti te ih je važno zaštititi na nivou Unije i na globalnom nivou kako bi se zagarantovala njihova autentičnost i očuvao njihov ugled. Osim što će pridonijeti postizanju tog cilja, navedeni sporazum će ojačati naš trgovinski odnos, od čega će koristi imati naš poljoprivredno-prehrambeni sektor i potrošači s obe strane", istakao je. 

Velik potencijal za rast sektora hrane i pića

Kinesko tržište ima velik potencijal za rast sektora europske hrane i pića. Ta je zemlja 2019. bila treće po redu odredište za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz Unije: vrijednost proizvoda izvezenih na to tržište dosegla je 14,5 milijardi eura. 

Kina je i drugo po redu izvozno odredište proizvoda EU koji su zaštićeni kao oznake geografskog porijekla. Izvozom u tu zemlju ostvaruje se 9 % vrijednosti izvoza tih proizvoda, među ostalim vina, poljoprivredno-prehrambenih roba i jakih alkoholnih pića. Zatim, zahvaljujući ovom sporazumu europski će potrošači moći uživati u izvornim kineskim specijalitetima.

Tri naša grada dobila geografski zaštićene nacionalne proizvode

Na EU popisu oznaka geografskog porijekla koji će se zaštititi u Kini nalaze se, među ostalim, prepoznatljivi proizvodi kao što su Champagne, Feta, Irish whiskey, Münchener Bier, Ouzo, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma i Queso Manchego. Kad je riječ o kineskim proizvodima s ovom oznakom, na popisu su, na primjer, Pixian Dou Ban (pasta od graha iz Pixiana), Anji Bai Cha (bijeli čaj iz Anjija), Panjin Da Mi (riža iz Panjina) i Anqiu Da Jiang (đumbir iz Anqiua).

Na snagu će stupiti početkom 2021.

Nakon potpisivanja i dobijanja saglasnosti Europskog parlamenta slijedi službeno donošenje sporazuma u Vijeću. Očekuje se da će stupiti na snagu početkom 2021.

U roku od četiri godine nakon što stupi na snagu sporazum će se proširiti tako da obuhvati još 175 oznaka geografskog porijekla s obe strane. Za te će se oznake morati sprovesti isti postupak odobravanja (tj. ocjena i objava radi podnošenja primjedbi) kao za stotinu oznaka koje su već obuhvaćene sporazumom.

Popis 100 EU proizvoda, kao i popis 100 kineskih proizvoda sa zaštićenom oznakom porijkla potražite u dokumentima ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Sporazum Kina Zaštićena oznaka geografskog porijekla ZOZP Popis


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.