Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čvarci
  • 26.11.2022. 13:30
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Duvan i šoder čvarci - koji je pravi recept?

Sastavni deo svake trpeze u vreme praznika, svakako su duvan čvarci koji su vremenom dobili i nezvaničnu titulu "srpski kavijar", a za njih kažu i da je to "jedini duvan od kog se ne kašlje".

Foto: Sanja Dovečer
  • 3.019
  • 103
  • 0

Bliži se kraj novembra kada je u Srbiji vreme za svinjokolj. Domaćini biraju jednu ili dve najbolje uhranjene svinje od kojih će deo mesa biti ostavljen u zamrzivač, a deo ide na sušenje. Pored kvalitetne pršute i slanine, za svaku domaćicu je veoma važno da se dobije i mast. A u tom procesu dobijaju se i čvarci. Da li će biti duvan, sremski ili šoder, zavisi od ukusa. Uglavnom, to je vreme kada se domaćin i oni koji mu pomažu, okupljaju oko oranija, i uz po koju čašicu pića, nadgledaju, nimalo lak proces dobijanja čvaraka.

Svako ima svoj najbolji recept

Valjevski kraj poznat je po duvan čvarcima, a svako ko ih sprema ima svoj recept za koji će tvrditi da je najbolji. Jedna od prvih asocijacija na duvan čvarke, ne samo u valjevskom kraju nego i u celoj Srbiji i regionu je ime Slavana Batoćanina.

"Da bi se napravili duvan čvarci, a posao nije ni lak, niti se to može raditi na brzinu, prvo se masnoća mora iseckati na kockice, ali se dodaje i krtina, od plećke ili buta u odnosu 1:1,5. Kockice mesa i masnoće treba da budu veličine pola paklice cigarete. Dodaje se i dosta vode, a vatra koja je naložena ne sme biti jaka. Vatra ispod, ranije mora da se dozira, ne sme previše da bude jaka i onda se meša, konstantno, i taj proces kuvanja treba da traje šest, sedam, pa i osam sati", savetuje Batoćanin.  

Kockice mesa i masnoće treba da budu veličine pola paklice cigarete

Vreme i strpljenje veoma su važni da bi se dobili pravi duvan čvarci. Za one koji to nisu, mogu se oprobati u pravljanju takozvanih valjevskih šoder čvaraka, koji imaju sličan proces, ali ostaju različite krupnoće i sa većim procentom masti. Bitno je i da kockice mesa koje se dodaje ne budu previše sitne.

"Tokom kuvanja, masnoća i meso se pretvore u kašu, koja se vremenom bisti. Bitno je da sva voda ispari i ostane samo mast. Kad je taj proces pri kraju, iz iskustva se zna kada treba početi da se cedi mast. To se radi kroz čistu krpu, a smesa se cedi pomoću stega, dok u krpi ne ostanu samo vlakna koja su kao konac ili sitno rezan duvan. To se prebacuje u posebnu posudu i soli po ukusu."

Ime duvan čvarci je i nastao tako što su bojom i izgledom podsećali na najfiniji rezani duvan, a u procesu prženja dobija se zlatna boja.

Izgledom podsećaju na rezani duvan

"U njima je veoma mali procenat masnoće, ispod 10 procenata i zato oni mogu da stoje dugo, čak i van frižidera. Zbog samog procesa pravljanja, dobija se mala količina, pa su zbog toga i visoke cene", objašnjava naš sagovornik.

Procenjuje se da ukoliko je svinja od 300 kilograma težine, može se dobiti oko 20 kilograma čvaraka, dok će se od onih svinja prosečne težine, dobiti tek šest ili sedam kilograma i to najviše zavisi od toga koliko je masnoća bila "prošarana" i koliko je mesa dodato. 

Velika posećenost vestivala

U Valjevu već deceniju ipo organizuje Festival duvan čvaraka, a u poslednje tri pridodato je i takmičenje u spravljanju valjevskih šoder čvaraka.

"Duvan čvarci su najpopularniji čvarci na svetu. S obzirom da za ovaj festival vlada veliko interesovanje, ja sam izmislio i 'šoder čvarke' kako bi manifestaciju posetio što veći broj ljudi. Procene su da je ove godine oba dana u Valjevu boravilo oko 100.000 ljudi iz raznih krajeva Srbije. Šoder čvarci podsećaju na one koji se prave u Sremu, ali nisu toliko popularni u našem kraju.

Predlagao sam i da Festival duvan čvaraka traje tri dana, da jedan dan bude takođe takmičarski u pravljenu svinjskih kokica. To bi bilo nešto jedinstveno, pravile bi se od svinjske kože i to bi bilo onako hrskavo, ali to za sada nije prihvaćeno."

Koliko će svinja "dati" čvaraka zavisi koliko je masnoća bila "prošarana" 

Svinjske kokice se prave tako što se sa svinjske kože potpuno odstrani masnoća, a onda se one iseckaju i peku na niskoj temparaturi nekoliko sati, a onda prže par minuta uz povremeno mešanje. Što se tiče cena, ove jeseni čvarci se u valjevskim mesarama i trgovinama prodaju za 1.500 do 2.000 dinara za kilogram.


Foto prilog


Tagovi

Čvarci Kuvanje Slavan Batoćanin Svinjokolj Festival duvan čvaraka Šoder čvarci


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]