Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slatka i slana zimnica
  • 29.05.2019. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačka Palanka

Dragana Jagodić ostala bez posla, pa pokrenula proizvodnju zimnice

Dragana Jagodić iz Bačke Palanke priprema slanu i slatku zimnicu za prodaju i tako olakšava posao mnogim domaćicama.Trenutno tegle puni mladim lukom, rotkvicama, cveklom i priprema se za sezonu višanja.

Foto: Rada Milišić
  • 495
  • 209
  • 0

Dragana Jagodić iz Bačke Palanke priprema slanu i slatku zimnicu za prodaju i tako olakšava posao mnogim domaćicama. Trenutno tegle puni mladim lukom, rotkvicama, cveklom i priprema se za sezonu višanja.

Domaćice koje će sačekati zimu sa punim teglama na policama znaju da je nova sezona koju otvaraju jagode stigla, a onda dozrevaju višnje, trešnje, kajsije i sve po redu te ovih dana spremaju tegle i recepte. Priprema domaće zimnice bez konzervansa i aditiva, za neke je uobičajen sezonski posao u domaćinstvu, a za druge dodatni posao koji može da obezbedi dopunsku zaradu.

Ukoliko je ovaj posao rezultat kreativnosti, sposobnosti i umeća domaćice produkt su staklenke pune slane i slatke zimnice, zdravog i hranjivog užitka. Uprkos savremenom načinu života i industrijskoj proizvodnji hrane, domaća zimnica je zadržala svoje itekako značajno mesto te se prateći sezonu dozrevanja voća i povrća uveliko priprema u mnogim domaćinstvima.  

Kada posla nigde nema, ima ga u kuhinji 

Tako je i u domaćinstvu Dragane Jagodić mlade domaćice iz Bačke Palanke koja ne samo da puni tegle za potrebe svoje porodice već od nedavno i za prodaju. Obzirom da je ostala bez posla došla je na ideju da posao koji ume da radi u svojoj kuhinji može da pretvori u izvor prihoda. 

"Prošle godine sam ostala bez posla i od tada sam bezuspešno pokušavala naći zaposlenje, išla sam i u inostranstvo, a pošto sam vezana za porodicu i decu odlučila sam da osmislim neki posao koji mogu da radim u uslovima domaće radinosti. Obzirom da volim da kuvam odlučila sam da pripremam zimnicu ne samo za naše potrebe nego i za prodaju", kaže Dragana objašnjavajući da smo tokom proleća, leta i jeseni blagosloveni obiljem raznovrsnog voća i povrća te se to može uz malo umešnosti i truda lepo upakovati u tegle i džemove, pekmeze, salate jesti kad prođe sezona.  

Slana i slatka zimnica spremni za prodaju

"Prvo sam po narudžbini pripremila cveklu i kada sam videla da ja to mogu i umem, da su mušterije zadovoljne, a naravno i ja odlučila sam da pratim sezonu. Volim da pripremam klasičnu zimnicu ali i da eksperimentišem. Ovih dana punila sam tegle mladim lukom, rotkvicama, cveklom, šargarepom, a pripremala sam i slatko od jabuka i šargarepe sa đumbirom i cimetom. Ove proizvode nedavno sam prvi put predstavila mojim sugrađanima na manifestaciji, Noćni pazar, a njihovo interesovanje je potvrdilo da vole novitete", kaže Dragana.

Ona ima svoje recepte i isključivo kako pojašnjava radi pasterizujući voće i povrće bez upotrebe bilo kakve hemije, što je najzdravije i najbezbednije, a da delikates zaista ima odličan ukus i opravdava uložen trud i vreme.

Pasterizovani mladi luk i rotkvice 

Dragana ima veliku baštu ali se oslanja i na druge proizvođače koji vode računa o načinu uzgajanja, a u planu je i saradnja sa povrtarima iz Mladenova koji proizvode povrće u plodnom delu atara, u Mostongi gde decenijama unazad raste najromatičniji celer, paprika, paradajz.

"Jedva čekam višnje jer su zahvalne za pripremu sokova, kompota, slatkog, razmišljala sam i o dudovima koji su nepravedno zanemareni ali mogu biti dragoceni. Sezona je pred nama, a ja imam mnoštvo ideja i planova. Mislim da imam mogućnosti da u okviru kućne radinosti razvijem posao te ću i decu uključiti kako bi mi pomagali", kaže Dragana. 

Mladi luk i u tegli 

Za dobru zimnicu neophodni su kako je pojasnila provereni recepti ali i inovacije kao što je upravo njen mladi luk i rotkvica u teglama, sezonske svakodnevne namirnice upakovane na nesvakidašnji način, hrskave i osvežavajuće koje se slažu sa gotovo svim jelima. 

"Svaki početak je težak, ali ja se nadam da ću uspeti da razvijem posao, da od povrća i voća iz bašte napravim najukusniju zimnicu u tegli. Oslanjam se i na društvene mreže koje imaju veliku ulogu u popularizaciji, predstavljanju i prodaji proizvoda, a svakako su odlučujuće i potvrde zadovoljnih kupaca kada osete dobre stare ukuse koje im udahne domaćica dok svojim umećem stvara pikantnu čaroliju u tegli", kaže Dragana.

Napominje da pakovanje ima značajnu ulogu te da se potrudila da ambalaža bude interesantna. Veruje u svoje ideje i činjenicu da kako kaže kvalitetan proizvod uvek nađe put do kupaca.


Foto prilog


Tagovi

Zimnica Priprema zimnice Sezonski posao Domaćinstvo Dragana Jagodić


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃