Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zanatsko pivo
  • 06.12.2018. 08:00

Došao iz Amerike da u Hercegovini pravi kraft pivo - Andrew Manford postao trebinjski Oz

Trebinje je dobilo prvu pivaru zanatskog piva i to zahvaljujući Amerikancu. Opčinjenost ovim hercegovačkim gradom, ali i činjenica da u njemu niko nije krenuo u sličan poduhvat bili su dovoljni da Andrew Manford iz Kanzasa počne sa proizvodnjom piva u kraju poznatom po vinima.

Foto: Arhiva Anrewa Manforda
  • 469
  • 59
  • 1

Između pokretanja vlastitog biznisa i prvog susreta sa Trebinjem prošlo je dvije godine. Amerikanac Andrew Manford je na jug Bosne i Hercegovine stigao turistički, zatim se vratio naredne godine, opet. Grad mu se svidio i odmah mu je bilo, kaže, jasno da bi tu mogao živjeti. U februaru ove godine se preselio u Trebinje i odlučio da baš u vinarskom kraju pokuša da iskoristi svoje znanje i iskustvo u pravljenju piva.

"Već deset godina sam hemijski inženjer i radio sam u farmaceutskoj industriji. Znam praviti dobra piva, a u Trebinju nema pivara. Znam da je ovo vinarski kraj i da je teško gostima nametnuti pivo, ali garantujem izvanredan kvalitet, koji je dosta drugačiji od industrijskih piva koja se ovdje konzumiraju", kaže Andrew.

Andrew Manford: Sirovine nabavlja širom svijeta

Proizvodnja piva ga zanima  još od kada je studirao, no sad je odlučio da od hobija napravi biznis. Početni cilj je proizvodnja 4.000 litara piva na mjesečnom nivou. U ponudi će biti četiri vrste zanatskog – kraft piva, dva svijetla i dva tamna. Piva pravi na potpuno prirodan način, bez aditiva i konzervanasa.

U ponudi će biti četiri vrste zanatskog – kraft piva

"Procenat alkohola se kreće od 4,6 do 6,8. Sirovine - ječam, pšenicu i kvasac, nabavljam sa svih strana svijeta, najviše iz Njemačke, Amerike i Češke, ali i iz Velike Britanije", priča ovaj mladi Amerikanac.

Stotinjak farmera proizvodi sav  češki hmelj 

Kaže da mu je za pivo potreban specifično obrađen ječam koji se ne može koristiti direktno sa polja. Volio bi kada bi u Trebinju našao nekog uzgajivača koji ovu žitaricu zna tako obrađivati. Nada se da će za svoje pivo naći mjesto na domaćem tržištu. Očekuje narudžbe trebinjskih, ali i ugostitelja iz okolnih gradova.

Od proljeća u OZ kraft pivari još dva piva

Otvaranju  pivare koja nosi ime po filmu "Čarobnjak iz Oza" prisustvovali su brojni turisti, ali i Trebinjci, a svoje pivo Andrew će predstaviti uskoro i u drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine. 

"Za dvije sedmice imam i prvu festivalsku prezentaciju piva u Mostaru, a u januaru u Sarajevu", kaže Andrew.

Ako sve bude išlo po planu, Amerikanac na proljeće planira proširiti asortiman na još dvije vrste točenog piva.
 


Fotoprilog


Tagovi

Andrew Manford Kraft pivo Trebinje Zanatsko pivo Hercegovina


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]