Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštitne oznake
  • 26.03.2019. 14:00

Do 500 KM za naknadu kako bi zaštitili proizvod?

Donesena je Odluka o visini naknade za postupak zaštite oznaka porijekla i geografskog porijekla i postupak zaštite oznaka garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda.

Foto: Adi Pašalić
  • 267
  • 45
  • 0

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, na posljednjoj je sjednici donijelo Odluku o visini naknade za postupak zaštite oznaka porijekla i geografskog porijekla i postupak zaštite oznaka garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda. 

Ovom odlukom provodi se Pravilnik o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode, te stvaraju uslovi za nesmetano vođenje postupka zaštite oznaka prehrambenih proizvoda.

Postupak omogućava zaštitu prehrambenih proizvoda kako u Bosni i Hercegovini, tako i podnošenje zahtjeva za registraciju za oznake porijekla, oznake geografskog porijekla i oznake garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda na nivou Evropske unije.

Visina naknade kreće se od 30 KM, za podnošenje zahtjeva za registraciju, upis ili brisanje iz registra, do 500 KM, koliko iznosi naknada za provođenje postupka registracije.   

Podsjetimo, Zaštićena oznaka porijekla - Protected Designation of Origin (PDO): oznaka izvornosti, pokriva poljoprivredne proizvode i namirnice proizvedene, procesuirane i pripremljene u određenom prostoru koristeći tradicionalne, poznate, priznate  tehnike. Ime proizvoda mora sadržavati specifično mjesto, regiju ili čak državu gdje je nastao te biti potpuno povezan s tim područjem. Cjelokupni proizvodni proces sirovinama s tog prostora mora se odvijati na njemu.

Mala EU škola - što su zaštićeni proizvodi

Zaštićena oznaka geografskog porijekla - Protected Geographical Indication (PGI): oznaka zemljopisnog porijekla, garantirana je za proizvode tijesno vezane uz određeni prostor u kome se mora obaviti najmanje jedna i to ključna etapa proizvodnje, prerade ili prireme. Nije bitno odakle je sirovina dokle god se potpuno slijedi i poštuju zaštićena receptura i tehnologija proizvodnje.  

Garantirano tradicionalni specijalitet -  Traditional Speciality Guaranteed (TSG):  ova oznaka garantira tradicionalnu narav proizvoda. Nije povezana sa zemljopisnim područjem, dakle može se bilo gdje proizvoditi od sirovina s bilo kojih izvora dokle god poštuje zaštićenu tradicionalnu recepturu i proizvodnu proceduru. 


Tagovi

Zaštitne oznake Oznaka porijekla Oznaka geografskog porijekla Tradicionalni specijalitet Cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.