Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kakao
  • 16.08.2018. 17:15

Do 2050. godine više neće biti čokolade?

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji udružili su se sa kompanijom Mars kako bi pokušali da spasu useve kakaoa pre nego što bude prekasno. Rade na istraživanju mogućnosti korišćenja tehnologije za uređivanje gena CRISPR kako bi napravili biljke koje mogu da prežive nove izazove.

Foto: Bigstockphoto/eliasfalla
  • 591
  • 55
  • 0

Biljke kakaoa mogle bi nestati već do 2050. usled visokih temperatura i sušnih vremenskih uslova. Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji udružili su se sa kompanijom Mars kako bi pokušali da spasu useve kakaoa pre nego što bude prekasno. Rade na istraživanju mogućnosti korišćenja tehnologije za uređivanje gena CRISPR kako bi napravili biljke koje mogu da prežive nove izazove.

Iza sjajnih staklenih zidova novog biotehnološkog fakulteta Univerziteta u Kaliforniji, redovi malih zelenih kakao sadnica u hladnjačama u staklenicima čekaju procenu stručnjaka, piše weforum.org.

Pod budnim okom Mijong-Je Čoa (Myeong-Je Choa), direktora biljne genomike u institutu, koji radi sa hranom i konditorskom kompanijom Mars, biljke će presaditi i, ako sve bude po planu, ta sitna sadnica će uskoro biti sposobna da preživi, i uspešno da napreduje, u sušnoj, toplijoj klimi.

Nova CRISPR tehnologija za uređivanje DNK

Za ovo je zaslužna nova tehnologija nazvana CRISPR, koja omogućava uređivanje DNK, koje nikada pre nije bilo moguće. Ta tehnologija već se koristi kako bi proizvodnja useva bila jeftinija i pouzdanija. Ali njihova najvažnija upotreba  može biti u zemljama u razvoju, gde su mnogi usevi od kojih stanovništvo zavisi ugroženi od uticaja klimatskih promena, uključujući i štetočine i manjak vode.

Neizvesna pozicija kakaoa

Biljke kakaoa sada zauzimaju neizvesnu poziciju u svetu. One mogu da rastu samo unutar uskih linija prašume oko 20 stepeni severno i južno od Ekvatora, gde temperatura, kiša i vlaga ostaju relativno konstantni tokom cele godine. Više od polovine svetske čokolade dolazi sada iz samo dve zemlje u zapadnoj Africi - Obale Slonovače i Gane. Međutim, ove oblasti neće biti pogodne za ovu proizvodnju kroz nekoliko decenija. Do 2050. godine će visoke temperature "gurnuti" ova područja u planine, odnosno u divljinu. Zbog toga je važno pronaći način da ove biljke opstanu.


Tagovi

Kakao Čokolada Klimatske promjene CRISPR Uređivanje DNA


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!