Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruživanje poljoprivrednika
  • 01.08.2019. 11:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Crnići, Stolac

Damir Radić: Smokvenjak pripremamo za najzahtjevnije potrošače

Poljoprivredni proizvođač Damir Radić shvatio je da šansa za napredak leži u udruživanju sa drugim poljoprivrednicima te osnovao Poljoprivrednu zadrugu "Eko Life".

Foto: Farma II
  • 280
  • 11
  • 0

Damir Radić iz Crnića kod Stoca nakon godina izazova u nastojanju da razvije biznis od kojeg može prehraniti porodicu i osigurati egzistenciju za narednu generaciju, shvatio je da šansa za napredak leži u udruživanju sa drugim poljoprivrednicima. Slijedom toga, nastala je stolačka Poljoprivredna zadruga "Eko life" koja, šest godina kasnije, djeluje na području cijele Hercegovine.

Treba puno raditi na održavanju partnerstva

"Sa osnivanjem Zadruge smo krenuli u intenzivnu proizvodnju voća i povrća, a zatim i u preradu. Danas naši proizvodi dolaze do veletržnica i maloprodajnih objekata širom zemlje, ali je svaki dan izazov i potrebno je dosta raditi na održavanju partnerstava", kazao je Damir.

"Povezali smo se sa razvojnim projektom USAID/Sweden FARMA II koji podržava poljoprivrednike u nastojanju da naprave iskorak ka preradi i intenziviranju proizvodnje. Nekako smo morali otkloniti određena uska grla i unaprijediti proces obrade proizvodnih površina, kao i tretman nakon berbe, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta proizvoda. Uz njihovu podršku smo realizirali nabavku hladnjače za voće i povrće, te smo nabavili traktor sa priključcima", pojašnjava Damir.

Damir Radić: Proizvodi koji imaju posebnost, nalaze svoje kupce

Danas proizvode ove stolačke Zadruge možete pronaći na policama marketa. Uz njihov ajvar, džemove i sokove, kao posebnost u proizvodnji ističu smokvenjak

"Pripremili smo ga za najzahtjevnije potrošače, koji traže prvoklasne sastojke i ekološku ambalažu. Smokvenjak je energetska slastica poznata od davnina i tradicionalni hercegovački proizvod, pripremljen od mljevenih suhih smokava, sitno sječenih oraha i badema, suhog grožda i meda od kadulje. Vjerujem da takvi proizvodi, koji imaju neku posebnost, nalaze svoje kupce i polako postaju prepoznatljivi širom zemlje", dodaje Radić pojasnivši kako su se uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta uvezali i sa Eko Mozaikom i Merkator tržnim centrom, gdje sada distribuiraju proizvode kroz njihove velike trgovačke centre u Sarajevu i Banja Luci. 

"Idemo dalje. Moja poruka poljoprivrednicima je da budu uporni i strpljivi i da se udružuju jer tako imaju lakši pristup tržištu", zaključuje Radić.


Tagovi

Poljoprivredna zadruga "Eko life" Damir Radić Prerada Smokvenjak


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]