Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pečenje rakije
  • 09.10.2022. 09:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Bosanska Gradiška

Čuveni kazandžija Boško Despotović pravi "vesele mašine" za tri generacije

Za izradu treba jedan ili više mjeseci, sve zavisi od toga koliki kazan, odnosno kotao, se traži. Ni cijene nisu niske, ali ko želi dobar kazan ne treba da štedi

Foto: Bojan Kecman
  • 1.647
  • 135
  • 0

U našim krajevima i dalje važi da "dobar domaćin, uvijek ima rakiju u kući". A da bi je imao, moran posjedovati i dobar kotao za njeno pečenje. Najčuveniji kazandžija u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine je Boško Despotović, koji živi u selu Kočićevo, na putu Nova Topola - Srbac.

Skoro da nema većeg proizvođača rakija, naročito u Republici Srpskoj, od voćara pa do direktora i političara, kojima on nije napravio jedan ili više kazana.

Mora biti plitak, a širok

Za izradu treba jedan ili više mjeseci, sve zavisi od toga koliki kazan, odnosno kotao, se traži, od 100 ili 260 litara. Najviše se upravo traže ovi manji, čiji je vanjski prečnik 85, a unutrašnji 76 centimetara. "Savjetujem kupcima da debljina lima ne ide ispod pet milimetara i takav kazan može trajati minimalno 50 godina. Dubok je 16 centimetara. Ja uvijek pravim plitke, a široke kazane. Obično, kada se peče rakija jedan kazan procuri za 20 minuta. Cijev je široka od 53 do 54 milimetra", kaže Boško.

Više se traže manji kotlovi

Prema njegovim riječima ložište igra veliku ulogu, a zavisi i kakva je vatra, tj. drva. Nije važno da li je hrast, bukva, grab, važno je samo da je suvo drvo.

"Važan je i dobar kapak, mi to zovemo 'kruška' koja mora biti polukružna jer onda prljavština ide sa strane i ne zadržava se, a tako se i kazan ne mora prati svaki dan, već jednom u nekoliko dana", ističe ovaj kazandžija koji koristi inoks, "skuplji od pocinčanog lima za 200 evra". Peć je, navodi, sa vatrostalnim limom, te dodaje "ko želi dobar kazan, ne treba da štedi"

Kada i kako se radi razblaživanje rakije?

"Kada formiram cijenu zavisi šta se traži pa košta od pet, šest hiljada maraka pa naviše“, ističe Despotović.

Posla ima mnogo

Boško i popravlja kazane jer se ipak nakon nekog vremena odrđeni dijelovi moraju mijenjati, npr. dihtunzi i vunice. Ovaj 72-godišnjak navodi da nije lako raditi bilo kakav posao, ali se trudi da, uprkos svemu, i godinama koje ga stižu, izađe u susret svima koji žele kotao za pečenje rakije.

Ne treba štedjeti na dobrom kazanu

U njegovoj debeloj svesci mnoštvo je zapisanih mušterija, od onih kojima je napravio do onih kojima tek treba da napravi. Zanat je počeo da uči u Hrvatskoj i Australiji u kojoj je jedno vrijeme i živio.

Zidani rakijski kazan star više od 150 godina još uvijek u funkciji

Nedavno se povrijedio u blizini svoje radionice pa trenutno ima problema sa desnom rukom, ali bi uskoro trebalo da se vrati poslu koji najviše voli i u kojem mu ponekad pomaže jedan od njegovih sinova.


Fotoprilog


Tagovi

Boško Despotović Kazan za rakiju Dihtunzi Kapak Inoks Kotao Popravka kazana Kazandžija


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !