Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tvornica buba
  • 10.02.2023. 13:30
  • Zagreb

Crna Smrča prvo je hrvatsko i evropsko pivo od cvrčaka, stižu i drugi proizvodi

Kućni cvrčak treći je insekt odobren kao sastojak hrane na tržištu EU, no u Insektariju – tvornici buba već duže vrijeme postoji crno pivo na njegovoj bazi, sada i svijetlo, tu je i brašno pa i gnojivo.

Foto: Marinko Petković
  • 136
  • 10
  • 0

Evropska komisija je nedavno dala zeleno svjetlo za stavljanje na tržište hrane raznih prehrambenih proizvoda od insekata, koji su do sada bili namijenjeni isključivo za prehranu kućnih ljubimaca kod nas, ali ne i ljudi i domaćih životinja.

"Hrvatska će morati prilagoditi svoje zakonodavstvo onome u EU, što se još uvijek nije dogodilo, jer su insekti prije nego što su bili uvršteni na popis ljudske hrane, prvobitno bili dozvoljeni za korištenje u hrani za životinje", kaže nam uvodno Aleksandar Gavrilović, vlasnik tvornice buba Insektarij, koja se nalazi na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

Insekti nutritivno efikasnija i zdravija hrana

Prema njegovim riječima, oni su se koristili u obliku ekstrahiranog proteina i ulja kao komponenti za pripremu hrane za životinje. Prva dozvola izdana je za akvakulturu, a nekoliko godina kasnije i za peradarstvo. To je bio znak da uskoro slijedi dozvola za svinjogojstvo te ljudsku hranu. Sve uredbe donesene su temeljem znanstvenog mišljenja Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA), koja smatra da uzgoj kukaca proizvede stotinjak puta manje emisije stakleničkih plinova od uzgoja stoke za istu količinu hrane. Osim toga, istraživanja su pokazala da su kukci nutritivno efikasnija i zdravija hrana od većine drugih životinjskih izvora. 

Brašno od kućnog zrikavca koristit će se u mnogo proizvoda

Gavrilović ističe da kućni cvrčak postaje treći insekt odobren kao sastojak hrane na tržištu EU-a. Odobrenje je rezultat zahtjeva koje je 2019. godine, podnijela kompanija Cricket One, a njime se dopušta proizvođačima hrane u EU da koriste proteinski prah od kućnog cvrčka (Acheta Domesticus) u proizvodnji nekoliko vrsta hrane. 

Dakle, nova uredba EK kojom se odobrava korištenje djelimično odmašćenog brašna od kućnog cvrčka u skladu je s takvim pristupom. To brašno odobreno je za proizvodnju kruha i peciva, krekera i grisina, žitnih pločica, smjese za pečenje, keksa, prozvoda na bazi tjestenina, umaka, prerađenih proizvoda od krumpira, jela od mahunarki i povrća, pizza, pića sličnih pivu, čokoladnih slatkiša, grickalica, mesnih pripravaka...

Uzgoj insekata u Tvornici buba 

Proizvodi koji sadrže proteinski prah bit će označeni na odgovarajući način kako bi se potrošače upozorilo na potencijalnu alergijsku reakciju. Pripravci od cvrčka i malog crva brašnara (Alphitobius diapernus) također se pridružuju popisu hrane od kukaca odobrenih od strane EU koji se do sada sastojao od crva brašnara i skakavca.

Palačinke od brašna cvrčka 

Neke zemlje članice EU-a, kao što su Austrija, Belgija, Danska, Finska i Nizozemska, ali i zemlje koje nisu članice EU-a, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn, izdale su nacionalne smjernice kojima namjeravaju ugraditi određene jestive kukce u postojeće zakonodavstvo o hrani. EFSA je još 2015. godine objavila znanstveno mišljenje o rizicima konzumiranja jestivih insekata. 

Za brašno od cvrčaka smo čuli da ima 76 posto proteina, svih devet aminokiselina, B kompleks, željezo, kalcij, kalij i niz drugih "zdravih sastojaka". S druge strane, proizvodi na bazi brašna od ovog insekta, posebno oni slatki, ne trpe ga previše. Tako u pivo ide samo pet posto tog brašna. Nadalje, radili su i palačinke, gdje su u veliku zdjelu stavili samo dvije žlice ovoga brašna,  ali ne treba pretjerivati jer se dobije više mesni okus, a manje sladak, čuli smo u tvornici buba Insektarij, koji ima i proizvod Cricketizer, prirodnu hranu za biljke. 

Gavrilović ne vjeruje da će neko prodavati samo brašno od insekata što je dosad bila treća kategorija hrane za kućne ljubimce na domaćem tržištu, uspoređujući to s prodajom drveta, jer je prodaja drvenog namještaja isplativija. "Istina, svi me pitaju kolika će biti cijena kilograma na tržištu, ali ne očekujem da se samo ono prodaje jer postoji čitav niz proizvoda na bazi brašna", kaže naš domaćin pojašnjavajući da je brašno proizvod od 100 posto dehidriranog cvrčka, koji je samljeven.

Prvo hrvatsko i evropsko pivo od cvrčaka

Inače, Insektarij je farma koja djeluje od 2015., a oni su se, kaže, odlučili za nešto čega nema na otvorenom tržištu kako bi mogli konkurirati drugim proizvođačima. Tako su napravili Crnu Smrču - prvo evropsko, odnosno hrvatsko pivo od cvrčaka. Sada imaju i svijetlo pivo kojega karakterizira, kaže, odlična pjena.

Vraća se i crna vojnička muha 

U Rijeci, doznajemo, već postoji farma skakavaca, s kojom odlično surađuju. Nadalje, dogovorili su i suradnju s Agronomskim, Prehrambeno-biotehnološkim i Prirodoslovno-matematičkim fakultetom iz Zagreba te veći projekt s jednom izralaelskom kompanijom.

Nadalje, sljedeći proizvod je izmet od cvrčaka, koji je trebao saživjeti kao organsko gnojivo, što je bila i tema jednog diplomskog rada na Agronomiji. Međutim, kako insekti nisu domaće životinje, ono će se zvati poboljšivač gnojiva.

Ipak, naš sugovornik napominje da je i u ovom slučaju, uvoz puno jeftiniji pa treba voditi računa o povratku uloženog novca i potrošenog vremena na razvoj novih proizvoda.

Cricketizer, hrana za biljke 

Koliko je zahtjevan uzgoj cvrčaka, može se zaključiti po tome što su morali razvili i vlastitu hranu za njih, kako bi imali ujednačene sve njezine komponente, od kojih su neki poslovna tajna. Riječ je o vitaminima i mineralima, zbog kojih su, kaže, morali promijeniti više dobavljača hrane, jer se to odražavalo na njihov uzgoj. Na kraju smo doznali i da je u planu povratak u proizvodnju crne vojničke muhe, koja se u Africi uzgaja na ljudskom izmetu, a koja se pokazala u praksi odličnom u uklanjanju bio otpada.


Tagovi

Insektarij Tvornica buba Aleksandar Gavrilović Kukci u hrani Kućni cvrčak Brašno od cvrčaka Pivo Poboljšivač gnojiva Farma kukaca Farma skakavaca


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.