Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • poskupljenja
  • 14.09.2021. 14:15

Cijene poljoprivrednih proizvoda rastu zbog suše, dokle?

Jedino su oni poljoprivrednici koji uzgajaju nešto u nizinama i koji su imali dovoljno vode, prošli bolje što se tiče negativnih posljedica suše na prinose.

Foto: Bigstockphoto/Posonskyi
  • 101
  • 8
  • 0

Ovu proizvodnu sezonu obilježile su uglavnom nepovoljne vremenske prilike, tačnije, sušni period negativno se odrazio na prinose poljoprivrednih proizvoda, što je automatski uticalo i na njihovu cijenu. 

Prema riječima Alme Huseinbegović, šefice Stručne službe Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, 2021. godina jedna je od lošijih za sve proizvođače voća, povrća, ali isto tako i za prerađivače mlijeka i sira, te za pčelare. 

"Jedino su oni koji uzgajaju nešto u nizinama i koji su imali dovoljno vode, prošli bolje", rekla je za Fenu Huseinbegović. 

Takođe je karakteristično i to što je ove sezone proljeće kasnilo, a nakon toga je uslijedilo sušno razdoblje, što je uticalo kako na kvalitet tako i na kvantitet ostvarenog uroda. Redukovani prinosi povećavaju troškove proizvodnje, a to se onda itekao odražava i na cijenu koštanja, smatra.

"Posljedica vremenskih prilika ili bolje reći neprilika, bilo je poskupljenje određene robe jer manji prinosi znače veće troškove, a to se onda ispolji i na cijenu. Ako ima puno proizvoda cijena je manja, a ako je ipak malo - cijene rastu", napominje šefica Stručne službe.

Općina sufinacirala nabavku sadnog materijala

Inače, što se tiče Saveza poljoprivrednih udruženja u Konjicu podsjeća da su tu organizaciju osnovali predstavnici pet tamošnjih udruženja, kako bi lakše rješavali probleme sa kojima se suočavaju njihovi članovi. To se najviše odnosi na sektore povrtlarstva, ratarstva, cvjećarstva, pčelarske i proizvodnje ljekovitog bilja, te u proizvodnji i preradi mesa

"Zahvaljujući dobroj suradnji s općinskim institucijama, našim članovima je lokalna samouprava Konjic sufinancirala nabavku sjemena i sadni materijal. Zatim je osiguran dio sredstava za nabavku lijekova u pčelarstvu i dijagnostiku, kada je riječ o stočarskom uzgoju, kao i lijekovi za sitnu stoku. Takođe je sufinancirana i nabavka prehrane i zaštite za biljnu proizvodnju", navodi Huseinbegović, ukazujući da je sve to olakšalo situaciju proizvođačima, ali i pored toga suša je učinila svoje i čitava godina za poljoprivredu je bila loša.

Pileće meso ove godine već drugi put poskupilo, ovo je 5 (ne)realnih razloga zašto

Podsjetimo, na domaćem tržištu već nekoliko mjeseci je prisutan takozvani fenomen puzajućeg poskupljenja osnovnih životnih prehrambenih namirnica. To objašnjava situaciju da svi ti proizvodi ne poskupljuju odjednom, već u određenom vremenskom periodu. Mjesec za mjesec veće su cijene jednog po jednog. To je najviše primjetno prilikom kupovine ulja, brašna, šećera, voća, povrća i mesa, naročito pilećeg te prerađevina od mesa peradi.

Model tržišne ekonomije gdje se slobodno formiraju cijene koji se praktikuje u BiH, a primjenjuju ga svi proizvođači i prodavači, za opravdanje skoka cijena imaju nekoliko razloga. Međutim, ko se imalo zanima i dublje analizira situaciju, javlja se jako puno pitanja poput, koliko su ta opravdanja realna, istinita, zašto su samo na udaru potrošači i koji su to mehanizmi države da spriječi "divljanje cijena“ !? 


Tagovi

Suša Poljoprivredni proizvodi Poskupljenja Troškovi proizvodnje Prerađivači mlijeka Domaće tržište Sufinanciranje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.