Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slaninijada
  • 21.02.2023. 10:30
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Kačarevo

Čija je najbolja slanina od mangulice, a čija domaća kobasica najprodavanija?

Završena je 36. tradicionalna Slaninijada u Kačarevu. Šta se moglo videti, a šta probati na "najukusnijoj manifestaciji u Srbiji"?

Foto: Lidija Pribelja
  • 1.032
  • 74
  • 0

I ove godina, iako blaga, zima je bila rezervisana za razne manifestacije i festivale posvećene dobroj hrani i mesnim delikatesima, a jedna od sada već tradicionalnih manifestacija naširoko poznata u zemlji ali i regionu je svkako 36. Tradicionalna Slaninijada u Kačarevu nadomak Pančeva.

Prve nagrade

Manifestacija je okupila preko 300 izlagača, a do sada ju je posetilo preko 100.000 ljudi. Na štandovima je bilo predstavljeno preko 400 t mesnih delikatesa koje ste mogli degustirati i kupiti po pristupačnim cenama.

"Proizvodnjom mesnih delikatesa od magulice se bavim već više od 10 godina. Imam i domaće svinje ali sam prevashodno fokusiran na magulice", kaže Mile Todosijević iz Kačareva dodajući da u svojoj ponudi ima raznih proizvoda od slanine, pečenice, vrat, kobasice, mast i čvarke, ali nudi i slaninu od domaće svinje.

Redovan učesnik manifestacije Mile Todosijević

"Ove godine sam osvojio prvu nagradu za najbolju slaninu i prvu nagradu za najdeblju slaninu od mangulice."

Na Slaninijadi je redovan izlagač već osam godina za redom sva četiri dana manifestacije. Samo za ovu proizveo je oko 500 kg slanine od mangulice koje je i najviše prodao. Kako kaže, dobijene nagrade dodatna su motivacija da se posveti kvalitetnoj proizvodnji mesnih delikatesa.

Svoje proizvode prodaje na kućnom pragu ali i šalje putem brze pošte. Cene njegovih proizvoda se kreću od 1.500 do 2.500 din/kg, u zavisnosti od toga šta uzimate. Poslednjeg dana manifestacije, slaninu od mangulice je prodavao po ceni od za 1.200 din/kg.

Domaća kobasica najtraženija

Đuka Čučić je manji proizvođač iz Vilova kod Titela koji se na ovogodišnjem festivalu predstavio suvomesnatim proizvodima od domaće svinje. Profesionalni je mesar i ima svoju mesaru. 

"Mesarstvom se bavim od 1997. što mu dođe sada već 26 godina. Prvo smo napravili mali posao gde smo nudili usluge klanja, a pre šest godina smo počeli da prodajemo svoje proizvode. Posetiocima smo na našem štandu ponudili slaninu, domaću odnosno sremsku kobasicu, njegušku kobasicu, kulen, vešalicu, vrat i švarglu koju smo svu prodali", veselo kaže Čučić tvrdeći da je njihova domaća kobasica bila najprodavanija.

Čučić u mesarstvu više od četvrt veka

"Ove godine nam je slanina nešto slabije išla, dok je moj prijatelj par tezgi dalje prodao veću količinu. Nema pravila. Na takmičenju za najbolju sada nismo učestvovali dok smo prošle godine osvojili 4. mesto. Tako da, ja sam zadovoljan. Naravno, uvek može bolje", kaže naš sagovornik.

Najbolji od najboljih

Stručni žiri je od ukupno 200 uzoraka slanina odabrao one koje su ušle u drugi krug takmičenja. Kategorija domaće slanine - zlatni pobednik ovogodišnje manifestacije je Nenad Vojinović iz Kuzmina (1. mesto), Damir Benka iz Kovačice (2. mesto) i Goran Trajkovski iz Kačareva (3. mesto) dok je najbolju industrijsku slaninu napravila mesara Burjan iz Pančeva.

U Kačarevu tvrde da je "slanina iz raja izašla"

Na ovoj manifestaciji su takođe učestvovali i takmičili se i gosti iz Slovenije, Severne Makedonije i Crne Gore koji su takođe poneli nagrade i to u kategoriji najbolje inostrane slanine najbolja je bila je Ljubica Paović sa Cetinja (1.mesto).


Foto prilog


Tagovi

Slaninijada Kačarevo Slanina Domaća kobasica Pršuta Slanina od mangulice Švargla Mesni delikatesi Đuka Čučić Mile Todosijević Nagrada


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.