Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene mesa
  • 31.07.2020. 18:00

Cene jagnjetine u Evropskoj uniji dostigle vrhunac u ovoj godini

Evropsko tržište jagnjećeg mesa ostalo je stabilno, a poskupljenja su dostigla vrhunac u 2020. godini. Smatra se da je do toga došlo zbog manjka na tržištu, ali i zato što su neka postrojenja za preradu svinjetine postala žarište virusa korona pa su ljudi kupovali drugo meso.

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 1.584
  • 336
  • 0

Evropsko tržište ovčijeg i jagnjećeg mesa ostalo je stabilno, a poskupljenja su dostigla najviše cene u 2020. godini. Iako u osnovi postoji manjak ponude na tržištu jer je na Novom Zelandu naglo pala ponuda.

U maju je ova ostrvska država izvezla u EU preko 4.000 tonu ovog mesa - za trećinu manje nego u istom razdoblju prethodne dve godine, na svojim stranicama piše Mađarska poljoprivredna komora.

Pored navedenog, izvoz Velike Britanije u EU je takođe smanjen. Prema službenim podacima Evropske komisije, proizvodnja ovčijeg mesa u EU pala je za 3,4 odsto u prva četiri meseca ove godine u odnosu na isto razdoblje 2019.

Zbog virusa COVID-19  veća potražnja za jagnjetinom?

Može se reći da je muslimanski praznik Kurban Bajram, koji je počeo danas i traje do 3. avgusta, povećao potražnju za jagnjetinom i ovčetinom širom Evrope. U nekim zemljama potražnja za tim mesom povećana je i činjenicom da su u Nemačkoj i drugim državama zabeležene masovne zaraze virusom COVID-19 u fabrikama za preradu svinjskog mesa.

Cena jagnjetine u EU u 28. sedmici ove godine povećala se na oko 580 evra za 100 kilograma. Ova vrednost je za 0,7 odsto veća u odnosu na sedmicu ranije. Očekuje se da će one i dalje padati u avgustu ne samo zbog kraja muslimanskog praznika već i zbog toga što će takozvana "novosezonska" jagnjetina na tržište dospeti u većim količinama.

Niska cena jagnjadi pogađa i otkupljivače i proizvođače, ali sve će biti za naše tržište?

U poređenju sa cenama iz 27. sedmice ove godine, one su porasle u Italiji (+2,2 odsto), Irskoj (+1,9 odsto) i Španiji (+0,8 odsto), dok je pad zabeležen u Poljskoj (-3,9 odsto) i Nemačkoj (-3,5 odsto).

Cena jagnjetine u 29. sedmici povećala se za 0,4 odsto na skoro 590 evra za 100 kilograma što je dosad najviša zabeležena vrednost koja je gotovo 17 odsto veća od one zabeležene u istom razdoblju prošle godine. U 29. sedmici cene su bile redovno stabilne u glavnim zemljama koje se bave ovčarstvom. Međutim, u Holandiji gde je naglo pala potražnja za svinjetinom, cene janjetine su porasle za 4,6 odsto što je čak 611,05 evra za 100 kilograma.


Tagovi

Jagnjetina Cena mesa Cena jagnjetine Meso


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta