Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokretovo ulje
  • 08.10.2021. 16:00

Cena ulja premašila 200 dinara - kada se očekuje stabilizacija?

Kako navodi direktorka "Žita Srbije" Sunčica Savović, eventualnu stabilizaciju cena ne treba očekivati pre završetka žetve u Rusiji i Ukrajini, koje su najveći svetski proizvođači.

Foto: Depositphotos/ryzhov
  • 327
  • 149
  • 0

Cena litarske flaše rafinisanog suncokretovog ulja premašila je 200 dinara i u pojedinim velikim trgovinskim lancima dostiže 225 dinara. Od početka prošle do kraja jula ove godine zejtin je, prema podacima zvanične Potrošačke korpe, poskupeo za 45 odsto, a za prosečnu platu sada možemo da kupimo 84 litra manje nego godinu dana pre.

Kako za portal N1 navodi direktorka "Žita Srbije" Sunčica Savović, eventualnu stabilizaciju cena ne treba očekivati pre završetka žetve u Rusiji i Ukrajini, koje su najveći svetski proizvođači, i pre dospeća novih količina ulja na svetsko tržište.

"Žetva suncokreta nije gotova ni u Rusiji, ni u Ukrajini, a to su dve zemlje koje su najveći svetski proizvođači. Biće okončana početkom novembra. A, tek nakon toga, jer je potrebno neko vreme da se taj suncokret preradi i ulje dospe na svetsko tržište moguće je očekivati eventualnu stabilizaciju cena", kaže za ovaj medij Savovićeva i ukazuje da, pored toga, treba imati u vidu da je cena sirove nafte protekle sedmice bila na najvišem nivou u prethodne tri godine.

Poskupelo gorivo - kako uticati na maloprodajnu cenu derivata?

U velikim trgovinskim lancima cene jestivog suncokretnovog ulja se kreću od 164,99 dinara, koliko košta najjeftinije pakovanje pod oznakom trgovačke robne marke, pa sve do 224,99 dinara, koliko dostiže cena poznatih proizvođača.

Prema poslednjem izveštaju Produktne berze, suncokretom se trgovalo po ceni od 59,50 din/kg do 59,70 din/kg bez PDV-a. Primetna je slaba ponuda ove uljarice, što je dovelo do rasta cene od 0,22 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.


Tagovi

Cena ulja Suncokretovo ulje Sunčica Savović Rusija Ukrajina Žetva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...