Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 08.02.2020. 15:00

Čak 69 odsto svetske proizvodnje maslinovog ulja dolazi iz EU

Španija je najveći proizvođač maslinovog ulja od 2015. do 2018. godine, a u proseku je činila 63 odsto celokupne proizvodnje u EU. U poslednje tri godine prosečna proizvodnja ove zemlje dosegla je 1,3 miliona tona godišnje. 

Foto: Vedran Stapić
  • 1.359
  • 25
  • 0

Evropska unija je vodeći proizvođač, izvoznik i potrošač maslinovog ulja u svetu. Međutim, zbog visoke ekonomske vrednosti u upoređenju s drugim prehrambenim proizvodima smatra se da maslinovo ulje pokazuje visok rizik od neusklađenosti i prevara.

EU okvir za proveru skladnosti efikasno je doprineo poboljšanju kvaliteta proizvoda na tržištu, ali i smanjenju učestalosti lažnih praksi, stoji u zaključku Studije o sprovođenju provera usklađenosti u sektoru maslinovog ulja u celoj EU, a kojeg je objavila Evropska komisija. 

Naime, EU donosi posebne propise kojima se osigurava redovna provera skladnosti na nacionalnom, ali i na regionalnom nivou. Svaka država članica odgovorna je za organizovanje i sprovođenje tih provera. 

Studija prvo daje pregled sektora maslinovog ulja u EU, kao i trenutnu situaciju u pogledu provere skladnosti i načina na koji deluju. Zatim daje ocenu u kojoj meri EU okvir za proveru skladnosti omogućava postizanje ciljeva poput osiguranja zaštite potrošača, pravedne trgovačke prakse u odnosima između kupca i potrošača, te efikasno funkcionisanje tržištem. 

Najveći proizvođači maslinovog ulja

Maslinovo ulje u EU proizvodi devet članica, a to su Španija, Italija, Grčka, Portugalija, Francuska, Slovenija, Hrvatska, Kipar i Malta. U ovim zemljama nalazi se oko 5 miliona hektara maslinjaka, od kojih se većina posvećuje proizvodnji ulja, a Španija čini više od polovine ukupne površine EU pod maslinjacima.

Ova zemlja je ujedno i najveći proizvođač maslinovog ulja od 2015. do 2018. godine, a u proseku je činila 63 odsto celokupne proizvodnje u EU. U poslednje tri godine prosečna proizvodnja u Španiji dosegla je 1,3 miliona tona godišnje. Gotovo celokupna proizvodnja dobija se u četiri države članice, a to su Španija (63%), Italija (17%), Grčka (14%) i Portugal (5%). One zajedno pokrivaju oko 99 odsto proizvodnje u EU.

Među državama članicama koje ne proizvode ovo ulje, Nemačka je među najvećim potrošačima i čini oko 4 odsto ukupne potrošnje u EU. 

Tržišna pravila i njihovo kršenje

Režim maslinovog ulja integrisan je u Zajedničku organizaciju tržišta (CMO), koja, na primer, uključuje pravila za podršku sektoru maslinovog ulja i skup specifičnih definicija, oznaka i opisa prodaje koji su relevantni za sektor. Tržišna pravila uključuju pravila o pakovanju i označavanju, saradnju operatora i kontrolnih tela, te kontrolu označavanja i kazne.

Prema studiji, najčešća kršenja su stavljanje na tržište devičanskog maslinovog ulja kao ekstra devičanskog ili stavljanje na tržište pod oznakom "maslinovo ulje", a reč je o mešavini drugih biljnih ulja (suncokretovo, kukuruzno, palmino, uljane repice itd.) s maslinovim.


Tagovi

Evropska unija Maslinovo ulje Svetski proizvođač Maslinjaci Kršenje pravila


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.