Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jami
  • 21.10.2018. 11:30

Burek iz Tešnja traži put i na tržište Kosova

Izvan BiH Jami proizvodi najprisutniji su u Hrvatskoj, zatim Srbiji i Crnoj Gori, a nakon toga u Austriji, Njemačkoj, Holandiji. Izvoze i u skandinavske zemlje, ali su prisutni i u SAD-u, u Australiji, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Foto: Vedran Stapić
  • 676
  • 34
  • 0

Na sajmu u Prištini na štandu Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine sreli smo predstvnike tvrtke Jami iz Tešnja koji su na tržištu poznati po brojnim proizvodima za suvremene domaćine, a posebno po bureku. Adisa Alibegović, voditeljica izvoza ove tvrtke dala nam je više informacija o njihovom izvozu, ali i ambicija na tržištu Kosova.

Bekim Xhafa: Agrokos povezuje zemlje regije, a partnerima smo na usluzi 365 dana u godini

"Ovo je prva godina na ovom sajmu, prvenstveno zato jer nismo prisutni na ovom tržištu sa našim proizvodima. Cilj nam je da pronađemo distributera koji će kvalitetno plasirati naše proizvode na cijeloj teritoriji Kosova", otkriva nam Alibegović dodajući da su već imali ranije kontakte sa kosovskim privrednicima, a sajam im je pomogao da se ponovo susretnu s njima i utvrde dogovore. Kaže kako je u tri dana sajma bilo interesovanja te su zadovoljni svojim učešćem, tim više što je Kosovo jedina zemlja bivše države koja je ostalo "neosvojeno" ovim bh proizvodima. 

Najprepoznatljiviji po burecima 

Jami kompanija osnovana je 2005. godine i bavi se prvenstveno prehrambenim proizvodima. Tu su brzosmrznuti proizvodi od vučenog tijesta i kvasnog lisnatog tijesta. "Naši najvažniji proizvodi su bureci, po tom smo asortimanu najprepoznatljiviji. Zatim radimo kore u svježem i smrznutom pakovanju. Radimo i razne proizvode od lisnatog tijesta, kvasnog tijesta, pizze, pizzete. Uglavnom smo bazirani na tijesto", priča Adisa Alibegović koja vjeruje kako će se bosanski bureci uskoro moći naći i na kosovskom tržištu. 

"Varijanta smo spoja tradicije i modernog jer radi se o tradicionalnom ukusu koji je svojstven za ovo područje Bosne i Hercegovine, pa i šire područje bivše Jugoslavije kojega svi prepoznaju, ali na moderniji način. Današnje poslovne žene nemaju vremena da kući prave burek, a uz naše proizvode na vrlo jednostavan način, za 20 minuta mogu ispeći burek koji je pripremljen na tradicionalan način", pojašnjava Alibegović.  

Osim u BiH, najprisutniji u Hrvatskoj, ali izvoze i u SAD

Alibegović otkriva kako su na tržištu Bosne i Hercegovine vrlo prisutni i to s velikim udjelom na tržištu. Sa burecima "zauzimaju" čak 80 posto tržišta, a sa, primjerice jufkama 60 posto. 

"Prisutni smo također u svim zemljama bivše Jugoslavije osim, eto, na Kosovu. Najznačajnije izvozno tržište, po učešću u izvozu tržište bivše Jugoslavije uzima najveći udio, odnosno naprisutniji smo u Hrvatskoj, zatim Srbija pa Crna Gora, a nakon toga neke evropske zemlje kao što su Austrija, Njemačka, Holandija. Izvozimo u skandinavske zemlje, ali smo prisutni i u SAD-u, u Australiji, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Imamo sve najvažnije certifikate za proizvodnju hrane. U tom smislu nudimo siguran proizvod za potrošače. Prvi smo u BiH uveli AFS Food standard, prije deset godina kada on nije bio ni poznat na našem tržištu", naglašava Alibegović te zaključuje: 

"Jami, ukus koji mami, to je naš slogan. Gdje god vidite naš logo, crvenu rukavicu, možete biti sigurni da ćete konzumirati bezbjedan i ukusan proizvod.


Tagovi

Jami Bosanski burek Kosovo Izvoz Proizvodi od tijesta


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)